Fem snabba tips på hur du ser att det är en falsk profil på Facebook

Fem snabba tips till dig som vill börja föreläsa
februari 6, 2014
Fem snabba tips på hur du upptäcker att du dricker för mycket alkohol
februari 6, 2014

Fem snabba tips på hur du ser att det är en falsk profil på Facebook

Ingvar Nilsson5

En falsk profil kan ställa till med stor oreda både för privatpersoner och företagare genom att posta kränkande bilder och kommentarer. Den som blir utsatt för detta kanske inte kan se detta själv eftersom den falska profilen har blockerat vederbörande. Därmed kan inte den drabbade ta bort inläggen själv.

1.    Kolla profilen mer noggrant

Många fejkprofiler använder jättesnygga profilbilder för att locka personer att lägga till den i sin vänlista. Om tidslinjen är nästan tom och saknar vardagskommunikation, innehåller mycket tackmeddelanden för vänförfrågningar då ska du se upp. När är profilen skapad?

2.    Vad finns det för övrig information på sidan?

Vad har den falska profilen för vänner? Säger sig profilen jobba på ett företag, organisation eller företräder den ett politiskt parti? Finns det länkar, blogginlägg och annat som knyter an till dessa? Vilka grupper är profilen med i, vilka sidor gillar profilen?

3.    Använd gärna Google, LinkedIn för att kolla profilen

Sök på Google för att kolla om namnet stämmer med angiven bostadsort. Gör en bildsökning också på Google. Är det en företagare och finns personen i så fall på LinkedIn eller någon annanstans och stämmer i så fall uppgifterna som finns där?

4.    Var uppmärksam – alla kan göra misstaget att lägga till en fejkprofil

Om du lagt till en profil som vän nyligen så gå in på sidan då och då och kolla vad som skrivs där. Kommunicerar profilen med dig och andra eller är den tyst efter att du lagt till den?

5.    Se över dina egna säkerhetsinställningar

Är du osäker på en profil så fråga andra. Finns det gemensamma vänner till profilen så kan du fråga dem. ”Adda” inte bara för att du inte vågar fråga. Lägg inte till nya vänner hur som helst bara för att du behöver ett stort nätverk i olika sammanhang.

Av Ingvar Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *