Fem snabba tips på hur du upptäcker att du dricker för mycket alkohol

Fem snabba tips på hur du ser att det är en falsk profil på Facebook
februari 6, 2014
Fem snabba tips på hur du löneförhandlar rätt
februari 7, 2014

Fem snabba tips på hur du upptäcker att du dricker för mycket alkohol

Cirka en miljon människor i Sverige har en alkoholkonsumtion som gör att de kan utveckla ett beroende och missbruk av alkohol. Nästan ingen söker hjälp för detta. Ett tidigt varningstecken är att du dricker allt större mängder alkohol och oftare.

1. Du tål en större mängd alkohol och kanske dricker mer än du tänkt

Det tar inte så lång tid innan du tål mer och två glas blir lätt några till för att du ska känna effekt. Därför är det också lättare att dricka mer än du från början tänkt.

2. Abstinensbesvär och återställarbehov – ”Dagen efter”

Du får svettningar, blir darrig, får ångest och hjärtklappning. Du känner ett sug efter att dricka dagen efter och mår bättre av det. Därför är det också lätt att planera så att det finns lite alkohol över till dagen efter för att ”bota baksmällan”.

3. Merbegär, kontrollförlust och minnesluckor

Får du smak på första glaset så triggar detta igång dig så att du vill dricka mer. Här är det lätt att dricka tills flaskan eller vinboxen är tom. Vi dricker kanske så mycket att vi har svårt att komma ihåg vad som hände den dagen/kvällen vi drack.

4. Lättväckt alkoholbegär

Du blir sugen till exempel när du ser eller tänker på alkohol, kanske är det också så att du börjar med att ”ta ett glas” när du kommer hem från jobbet varje dag. När helgen kommer planerar du dina alkoholinköp så att du har alkohol hemma så du klarar dig hela helgen. Här är det också lätt att bli ”måndagssjuk”.

5. Du förnekar ditt beroende inför dig själv och din omgivning

Du förnekar ditt beroende inför dig själv och din omgivning och hävdar att du har full kontroll. Här är det också lätt att börja ”skåpsupa” så att ingen ser när vi dricker. Kanske även på arbetstid. Vi börjar leta efter olika anledningar till att dricka och ”festa till det”.

Av: Ingvar Nilsson

Ingvar Nilsson är nykter alkoholist sedan 12 år tillbaka efter ett 30 årigt beroende och missbruk av alkohol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *