Fem snabba tips på hur du hittar jobb via sociala medier

Fem snabba tips om mötet som nyckeln till ditt nya arbete
augusti 22, 2015
Fem snabba tips som gör föräldrarollen till en katalysator för entreprenörskap
augusti 26, 2015

Fem snabba tips på hur du hittar jobb via sociala medier

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

Sociala medier har blivit en viktig kanal för företag som vill hitta personer med en viss kompetens. Det har också blivit allt vanligare att aktivt söka jobb via sociala medier. Nina Jansdotter är författare, entreprenör och expert på sociala medier. Här delar hon med sig av några goda råd inför ditt jobbsökande.

Alltfler företag och offentlig förvaltning flyttar in på sociala medier. Där kan de hitta personer med en viss typ av kompetens och sedan headhunta dem. Många som redan har anställning har blivit erbjudna jobb med bättre lön av konkurrerande arbetsgivare.

Om du aktivt söker på sociala medier kan du hitta jobb som inte annonseras ut i tidningar eller på arbetsförmedlingen.

1. Välj en huvudkanal
Eftersom det kräver mycket arbete och energi att söka jobb via sociala medier, är det bra om du väljer en huvudkanal som du gillar. Där kan du bli riktigt duktig och bygga ett större nätverk. Samtidigt är det viktigt att ha en viss närvaro på alla de största sociala medierna.

2. Skaffa förebilder
Hur gör andra som söker jobb via sociala medier och lyckas? Lär av dem.

3. Komplettera med samtal, mingel, etc
Det räcker inte med att du twittrar. Helheten av det du gör kommer att ge resultat.

4. Var aktiv i jobbsökargrupper
Det finns flera sådana grupper, där människor är generösa med att tipsa varandra. Om du vill bli ännu mer seriös kan du starta en jobbsökargrupp och fronta den. Då blir du en nyckelperson i den branschen.

5. Var äkta
Stå för dina åsikter men var inte för provocerande eller aggressiv. Håll en ton som matchar ditt CV och stämmer med den du är. Det ska kännas samstämmigt och autentiskt. Det ska vara du i alla dina kanaler. Om det verkar tillgjort eller fejkat, blir det ett glapp mellan det du skriver och hur du uppfattas vid ett personligt möte. Tänk på att mycket av det du skriver på sociala medier inte går att ta bort. Det blir som en hällristning, ditt digitala CV.

 

Skribent Ingrid Byström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *