Fem snabba tips på hur du stärker ditt personliga varumärke
februari 13, 2014
Fem snabba tips på hur du kommer ihåg nattens drömmar
mars 3, 2014

Fem snabba tips på hur du kan bli mer kreativ

Nina Jansdotter1

Vi är alla kreativa. Kreativa människor är inte någon speciell, egen, typ som besitter en massa förmågor som andra saknar, utan det handlar kanske snarare om att de har ett annat sätt att tänka, och vara, och förhålla sig till omvärlden på. Detta är något man kan lära sig. Det handlar bland annat om vilja, att man kan bestämma sig för att man vill vara kreativ. Kreativitet är en attityd. Författaren och beteendevetaren Nina Jansdotter ger fem snabba tips på vad du kan göra för att kicka igång din inneboende kreativitet.

1. Förändringar

Välkomna förändringar och vägra stå still. Följ ditt hjärta och möt din rädsla för förändring. Locka fram de där spökena ur garderoben och lyssna till vad de vill säga dig. Våga vara lite mera galen och gränsöverskridande. Alla kommer inte att gilla att du förändras – nej det går inte att bli älskad av allt och alla. Om du är dig själv, finns det alltid någon som opponerar sig, och tycker att du ska vara någon annan.

2. Börja i liten skala

Börja i liten skala med någonting. Lite är också något. Vill du till exempel skriva en bok är det bättre att skriva en rad om dagen än att vänta tills du får all den där tiden som du behöver för att slutföra projektet. Det är bättre att skriva lite, då och då. Gör mera av sådant som du är bra på, och samarbeta med andra människor som är bra på någonting annat, då blir det en bra match. Och är det någonting som inte fungerar, testa då någonting annat.

3. Skapa utrymme

Att röja upp i sitt liv är också bra om man vill ha in mera kreativitet. Det kan handla om att röja ur en gammal garderob, röja på ditt skrivbord, det kan handla om att röja i din almanacka så att du får utrymme för lekfullhet, för kreativitet, för eget skapande, för att kunna andas. Skaffa dig lite utrymme för dig själv och ditt eget liv, och då kommer ofta kreativiteten som ett brev på posten. Lusten att göra saker, lusten att tänka nya tankar, kommer med utrymme.

4. Kreativitet kräver tid

För att gå in i en kreativ process krävs det att man har obokad tid. Stora, sammanhängande tidssjok, där man inte blir störd. Boka inte upp för mycket av din tid för då hinner du inte gå in i den kreativa processen. Stäng av telefonsignaler och låt svararen meddela att du ringer upp senare. Kreativitet kräver att man tar time-out, att man tar paus mellan uppgifter. Utan paus finns inte det här utrymmet, för något nytt föds ofta när det finns ordentligt med näring och utrymme. När saker och ting går i ett, finns det ofta inte plats för något nytänkande.

5. Stäng av autopiloten

Gör något nytt, gå en kurs i ett ämne som är helt nytt för dig exempelvis, lyssna på en radiokanal som du inte brukar lyssna på, ta en annan väg till affären än den vanliga. Du blir inte nödvändigtvis en mer kreativ människa av det, men det är en inställning som påvisar villigheten att göra saker och ting på ett annat, nytt sätt.

Skribent  Carin Andrén

1 Comment

  1. Ewa Carlson skriver:

    jättebra tips , om jag får lägga till en sak så är det att lyssna INTE på omvärldens ibland tråkiga kommentarer, det är sorgligt många som kan vara både nära o kära i livet som fäller kommentarer som:- jag har inte tid o plojja runt o leka med små projekt för att jag har lust… underförstått …det du gör är fel och dumt och onödigt!Lyssna aldrig på sånt mår du bra så är det bra, känns det viktigt för dig så är det… kritik som inte kan preciseras utan bara är allmänt trist är troligen förtäckt rädsla för att själv inte våga eller veta vad man vill..(om din hobby inte är att göra makrame av andras flimmerhår ,då kan kritik vara helt på sin plats!! såg nu efter ytterligare genomläsning att det var ju redan nämt om detta i första punkten men nu har jag ju skrivit allt detta så……..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *