Fem snabba tips på hur författare kan bli bättre på att marknadsföra sina böcker

Fem snabba tips: Storytelling för effektiv marknadsföring
augusti 22, 2014
Fem snabba tips på hur du bygger ditt varumärke på sociala medier
augusti 26, 2014

Fem snabba tips på hur författare kan bli bättre på att marknadsföra sina böcker

Foto Pernilla Fyhr

Foto Pernilla Fyhr

Petra Ariton är författare och driver även bokförlaget Ariton Förlag. Hon har marknadsfört både sina egna och andras böcker. Enligt hennes erfarenhet säljer inga böcker sig själva och marknadsföring är ett måste för att nå ut i bruset bland alla nya böcker och författare. 

1. Börja marknadsföra din bok redan under tiden som du skriver den. Om du börjar när den är utgiven är det nästan försent. Det är jätteviktigt att som författare ha en plattform att utgå ifrån. Det kan vara en blogg eller annat socialt medium. Sedan behöver det du skriver inte vara så avancerat. Berätta lite om det du skriver för att skapa ett intresse.

2. Rikta din reklam till rätt målgrupp. Riktar du den till fel målgrupp kan marknadsföringen uppfattas som för mycket eller störande, men om du riktar den till de som är intresserade så kan du egentligen komma med hur mycket information som helst, de tycker ju att det du gör är bra.

3. Samarbeta med andra författare. Många kan känna igen sig i att det är svårt att prata om sig själv eller sina egna produkter, men när man berättar om någon annans bok som man läst brukar det vara enklare. Därför kan det vara bra att hjälpas åt författare emellan att marknadsföra varandras böcker.

4. Kontakta lokal media. Ofta kan det vara svårt, speciellt som debutant att få vara med i de stora nationella medierna. De lokala medierna skriver gärna om lokala författare. Ring dit, presentera dig själv och din bok samt vilket ämne den behandlar. Då kan de lätt förbereda en intervju kring det ämnet.

5. Tänk kreativt. Det är svårt att nå ut i dagens mediebrus och din reklam behöver sticka ut. Tänk på att det finns många olika sätt att tala om att din bok finns eller snart kommer att finnas på marknaden.

Skribent Sara Lungren

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *