Fem snabba tips på hur du håller kontakt med dina referenser

Fem snabba tips på hur du skriver en bra jobbannons
januari 29, 2014
Fem snabba tips på hur du når dina karriärmål
februari 6, 2014

Fem snabba tips på hur du håller kontakt med dina referenser

Nina Jansdotter3

Nina Jansdotter

I nästan varje anställningsförfarande frågas det efter referenser. För att du ska få så mycket ut av de referenser du använder finns en del att tänka på.

1. Skräddarsy referenserna efter jobbet

Fundera över vilken eller vilka referenser som är lämpligast för just det jobbet du söker just nu hellre än att du alltid använder samma personer.

2. Håll kontakten

Det är också bra att hålla kontakten med dina referenser så att du kan uppdatera dem med vad som händer och vilka jobb du sökt just nu så att de är beredda på att någon ringer. Givetvis ska du också fråga om lov innan du uppger dem som referens.

3. Uppdatera din referensbank

Håll också koll på att dina referensers kontaktuppgifter verkligen stämmer. Det råder stor rörlighet på arbetsmarknaden och kanske har de också bytt jobb.

4. Fråga dem efter feedback

Innan du använder en referens kan det vara bra att fråga honom eller henne om hur de uppfattar dig och vilka som de anser vara dina starka och svaga sidor.

5. Personliga referenser

Har du inte haft så många jobb kan du i stället använda en lärare, mentor, studentkompis eller handledare. Helst ska referenserna dock inte vara mer än fem år gamla så att de verkligen känner dig för den du är nu.

Av Nina Jansdotter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *