Tips till debuterande författare som vill bli antagen av förlag

Tips på hur du som enmansföretagare hanterar svackor och stress
april 16, 2016
Fem snabba tips för att ledningen ska lyckas med förändringen
april 25, 2016

Tips till debuterande författare som vill bli antagen av förlag

Petra Ariton är förlagschef på Ariton Förlag som ger ut böcker inom utgivningsområdet personlig utveckling och sund livsstil.

1. När du letar förlag, se till att skicka till rätt sorts förlag 
Alla förlag ger nämligen inte ut alla sorts böcker. Ett förlag som ger ut historiska faktaböcker är inte intresserad av barnböcker och serieboksförlaget är inte intresserad av kärleksromaner eller deckare.

2. Tillsammans med ditt manus ska du skicka ett följebrev 
(alternativt skriva en kort hälsning i ett mejl till de förlag som hellre tar emot manus elektroniskt). Förlagen får dagligen mängder av manus skickat till sig och det gäller att fånga förläggarens uppmärksamhet direkt om du vill ha en chans. Skriv därför inte långa brev med hela ditt livs historia utan några få meningar om kärnan i berättelsen och några rader om dig själv.

3. Skicka inte ett manus som kan ge ett slarvigt intryck 
Numera finns ingen ursäkt till att inte ha använt den stavningskontroll som finns inbyggd i ordbehandlingsprogrammen. Med tanke på den konkurrens som råder för att ta sig igenom nålsögat hos förlagen vill du inte att förlagen ska refusera ditt manus för att de inte orkar ta sig igenom första sidan på grund av många felstavningar, särskrivningar och dålig grammatik.

4Fyll inte ditt manus med smileys 
Olika medier har olika form och uttryck. Emoji och smileys tillhör sociala medier och inte i böcker. Använd istället gestaltning för att förklara vad dina karaktärer känner.

5. När du blir refuserad skriv då inte ett argt svar tillbaka
Svara inte till förlaget för att förklara hur korkad du tycker att förläggaren är som inte antar ditt manus. Dina chanser att bli antagen med ett annat manus minskar betydligt om du söker konflikt och på så sätt visar dig svår att ha att göra med.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *