Fem snabba tips om att skriva om något du upplevt själv

mingla rätt
Fem snabba tips om att mingla rätt
juli 23, 2017
raketkarriär
Fem snabba tips till dig som vill skapa en raketkarriär
augusti 14, 2017

Fem snabba tips om att skriva om något du upplevt själv

egna upplevelser

Många som upplevt omskakande och traumatiska upplevelser funderar på att skriva en bok om det som hänt men tvekar. Sten Jeansson kände dock att han måste skriva om tiden när hans fru drabbades av hjärntumör och det blev en bok som heter ”Mitt hjärta”. Här får du som inte bestämt dig än hans snabba tips för att komma igång.

1. Hur bra är din historia baserat på din upplevelse?
Att du ens funderar på att skriva om den tyder på att den är tillräckligt engagerande för andra, den engagerar ju dig. Försök då gå ifrån och titta på den utifrån, du kan göra det själv genom att tänka igenom om du själv skulle vilja läsa en liknande historia eller iaktta andras reaktioner när du berättar om en del av vad du upplevt. Har du kvar känslan av att historien håller har du kommit långt. Du kan aldrig säkert veta utfallet, så skaka av dig tvivlen i detta skede och sätt fart.

2. Förbered dig mentalt och genom att sätta av tid för jobbet så du inte kroknar på vägen
Det kommer att krävas uppskattningsvis tre gånger mer i både arbetstid och kalendertid än vad du tror initialt och skulle det gå bättre är det ju bara en bonus. Du kan gå i väggen både genom att tappa inspirationen och att du känner att tiden du kan lägga på det här inte räcker till. När det blir tungt är det lätt att leta efter den ena efter den andra ursäkten att ge upp. Att det inte ska bli så hänger mycket på att du har förberett dig och bestämt dig att fullfölja oavsett hur jobbigt det kan vara i vissa perioder.

3. Fundera igenom hur du ska skriva, vilken stil passar till din historia.
Det finns ju det kända ”Show don´t tell” det vill säga berätta inte dina känslor explicit utan visa i texten så att läsaren upplever vad du upplevt genom egna känslor som uppstår vid läsandet. Skriver du hela berättelsen så blir den nog odrägligt seg att läsa, som en roman skriven som poesi. I en kärleksroman kan det vara en hel av detta men i en berättelse som är upplevd måste du också driva på handlingen, så spara detta sätt att skriva till de dramatiska och känslofyllda delarna av din berättelse. Mycket annat kan du skriva mera rakt på istället.

4. Bara skriv
När du väl tänkt igenom enligt ovan och startat så bara skriv och skriv. Du kommer att passera flera ”filter” i form av först lektör men så också förlagets redaktör och de kommer att styra upp och stuva i det du skrivit så det blir så bra, korrekt, dramatiskt och läsvänligt för läsaren som möjligt. Börjar du fundera på det för mycket kommer du bara att fastna, så lita på att fortsättningen ordnar sig, ditt uppdrag är att får rå-texten klar. Du ska dock vara på det klara med att efter deras genomgångar har du många arbetstimmar för att korrigera allt så både du och de är nöjda och överens, det är ju din text.

5. Tro inte att en bok säljer sig självt
Hur bra din bok än är så är det svårt att komma ut som debutant och till och med efter flera böcker, om du inte är etablerad i media. Så nu har du månader av funderande och arbete med att få så många som bara möjligt intresserade av din bok. Ju mindre budget du har för detta desto mer arbete måste du lägga in själv. Eller egentligen, du måste lägga ner all tid och energi du kan oavsett och har du dessutom en budget så ta all hjälp du kan få. Är du förutom debutant dessutom okänd i bok- och mediavärlden måste du åtminstone ha en rådgivare, även om du inte kan ha råd med handgriplig hjälp. Det finns så många fällor att gå i där du kan göra av med den lilla budget du har utan att det leder till att en enda bok blir såld.

Sten Jeansson, civilingenjör, samt författare till boken ”Mitt hjärta” om
hustruns sjukdomsperiod i hjärntumör.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *