Fotograf: Anders Johansson

Fotograf: Anders Johansson

Förhandling är inte lätt, särskilt inte när det gäller den egna lönen. Men du kan komma långt genom förberedelse. Nina Jansdotter delar här med sig av sina bästa tips, om vad du bör tänka på inför nästa löneförhandling.

1. Utgå från tidigare erfarenheter

Dra lärdom av tidigare löneförhandlingar. Vad fungerade bra respektive mindre bra? Fundera även över din känslor inför förhandlingssituationen. Finns det något som håller dig tillbaka? Om du är osäker på ditt löneläge, gör research. Våga fråga dina kollegor. Ju öppnare man vågar prata om lönesättningen internt, desto högre lön får alla, generellt sett.

2. Förbered dig i god tid

Samla argument. Har du svårt att komma igång? Brainstorma, gärna tillsammans med någon annan. Välj tre argument som du filar på tills de sitter. Konkretisera med ”hårda fakta”, som siffror och måluppfyllelse. Låt dig inspireras av andra goda förhandlare och skaffa dig en målbild där du lyckas; där du tydligt och övertygande argumenterar för den begärda lönen.

3. Sätt upp ditt lönemål.

Tänk igenom vilken lön som du verkligen skulle känna dig nöjd med; samt vad som skulle vara en ok och realistisk lön just nu? När du bestämt dig, lägg på lite till. Det är detta som är ditt förhandlingsutrymme. Vilka andra förmåner kan du tänka dig? Diskutera med andra och se vilka löneförmåner de har.

4. Kom ihåg din målbild och sträva efter dialog

En bra löneförhandling är en där båda känner sig som vinnare, en s.k. win-win lösning. Sträva därför efter dialog. Tänk på att goda förhandlare hellre övertygar än försöker överlista eller övertala. Undvik att bli känslomässig och håll huvudet kallt. Det är en fördel att förhandla på ett rationellt sätt när det handlar om pengar.

5. Vad har du lärt dig?

Återigen, fundera över vad som gick rätt och vad du behöver förändra och träna mer på inför nästa löneförhandling. Vilka argument fungerade och vilka gjorde absolut inte det? På så sätt lär du dig både mer om dig själv, ditt företag och din chef och blir förhoppningsvis en bättre förhandlare till nästa gång.

Av: Christina Hultman