Fem snabba hälsotips

Foto: Pressbild

Fem snabba hälsotips

Ulrika Gabriel är hälsocoach, beteendevetare och kostrådgivare. Här kommer hennes fem bästa hälsotips:

1. Rör på dig

En kropp som är stillasittande och i för lite rörelse stagnerar i cirkulationen och då mår vi inte bra fysiskt, i muskler, leder etcetera och dessutom blir det underfunktion i alla cirkulationssystem, blod, lymfa med mera vilket gör att den naturliga avgiftningen stagnerar och vi samlar på oss patogener. Ut och gå en promenad, gör några benböj, hoppa jämfota, dansa loss – allt som innebär att du får fart på cirkulationen är superviktigt för hälsan på alla plan.

2. Ge kroppen matvila

Om vi äter under en period av 12 – 14 timmar (en del mer) under ett dygn får kroppen aldrig tillfälle att ordentligt hantera allt vi stoppar i den och definitivt inte till att reparera och självläka som den gör naturligt när vi inte äter. Detta sker naturligt under natten, men idag behövs mer tid än så. Periodisk fasta är en bra metod för att reglera intaget av mat och ge större utrymme till självläkning. Minst 10 timmars matvila rekommenderar jag, gärna 8.

Fem snabba hälsotips

Foto: Pressbild

Sockerfria dagen Foto: Pressbild

3. Ät riktig mat

Inte ”hitte-på-mat” som uppfunnits i laboratorier och tillverkas i industrimiljö. Våra kroppar vet inte hur de ska hantera alla dessa konstigheter och det gör oss sjuka. Bra råvaror och laga mat från grunden i så stor utsträckning man kan är en bra tumregel.

4. Sträck på dig

Vår livsstil med mycket stillasittande och framåtböjda kroppar framför skärmar av alla de slag gör dels att vi får ont och felställningar i kroppen. Dels skickar en framåtlutande och ihopsjunken hållning signaler till hjärnan att vi inte mår så bra, vi kanske till och med är lite deppiga. Genom att lyfta upp ”den glada punkten” (brässen) som sitter mitt på bröstet ovanför hjärtat och dra bak axlarna kan du riktigt känna hur ny energi kommer in i kroppen.

5. Boka in tid för tid själv

Gör saker varje dag som gör dig glad, nyfiken eller hänförd. Minns hur du som 5-åring kunder hänföras av saker i din omgivning – både stort och smått. Du mår bättre på alla plan.

Dela dessa tips på sociala medier