hur du minskar ditt socker

Foto: Pressbild

Hur du minskar på sockret

Ewa Meurk är hälsoingenjör samt grundare av Sockerfria dagen, den 12 oktober. Hon är även författare till receptboken Guilty Pleasures. Här kommer Ewas fem bästa tips om du vill minska på sockret.

1. Läs igenom innehållsdeklarationen noga

Jämför olika fabrikat och se vilket som innehåller minst socker. Glöm heller inte att socker kan heta så mycket mer än bara socker. Ibland står det ”inget tillsatt socker”, men det betyder inte att produkten inte innehåller socker.

2. Undvik flytande socker

Sluta dricka läsk som innehåller socker och även juicer som innehåller för mycket fruktsocker. Överhuvudtaget ska man undvika att ”dricka” socker eftersom det är lätt hänt att man får i sig väldigt stora mängder på det viset.

hur du minskar ditt socker

Foto: Pressbild

sockerfriadagen

Sockerfria dagen Foto: Pressbild

3. Välj rätt tillfälle

Om man ändå vill äta något sött ibland, så är det absolut bästa att göra det i samband med en måltid.

4. Välj andra alternativ

Tänk på tandhygienen, den påverkas av sockret, precis som tarmfloran gör. Varför inte byta ut bullar och kakor mot exempelvis nötter och mörk choklad med minst 85 procent kakao? Det finns goda alternativ som innehåller betydligt mindre socker.

5. Ha koll på ditt blodsocker

Det är kanske lättare sagt än gjort, men man vinner mycket på det i längden och hinner upptäcka om man är på väg uppåt mot riskzonen för typ 2-diabetes. Om inte annat, läs på och ta in kunskap i ämnet.

Läs mer på Elitista.se

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier