Hur du på bästa sätt hanterar hatare

Foto: Stock

Hur du på bästa sätt hanterar hatare

Författaren, föreläsaren och komikern Niclas Christoffer har varit tvungen att lära sig hantera trakasserier på nätet. Hans viktigaste redskap för detta är humor, humor och åter humor som han själv uttrycker det. Sättet han hantera hatarna på är beundransvärt. Angreppen kan vara allt från dödshot till hopklippta foton på hans vänner, med porr- eller vapentema. När hans familj hotades till livet av sverigedemokraten Gunilla Svensson, som var en falsk Facebook-profil, svarade han genom att skapa en karikatyr; sin egen karaktär ”Gunilla Svensson – stolt sverigedemokrat”. Här delar Niclas med sig av sin taktik för att hantera hatarna.

1. Polisanmäl 
Olagligheter på nätet ska självklart polisanmälas, precis som i verkliga livet. Även om inte polisen ännu har funnit något verkligt effektivt sätt att ta itu med problemen. Men ju fler som polisanmäler desto tydligare visar man problemets omfattning, vilket kan påskynda utvecklingen av denna typ av utredningar.

2. Odla konsten att inte ta åt sig 
Niclas är noga med att inte ta det personligt. De här typen av angrepp säger betydligt mer om hataren än om den som hen angriper. Det handlar om hataren och dennes problem och har väldigt lite att göra med offrets agerande. På samma sätt som mobbaren alltid kan hitta någon anledning att ge sig på sitt utvalda offer, oberoende av hur obetydlig den anledningen än kan vara.

Hur du på bästa sätt hanterar hatare

Foto: Privat

3. Göra något positivt av det 
Humorn är Niclas viktigaste verktyg. Oavsett hur angreppen ser ut försöker han skapa något positivt av det, som ett skämt eller en sketch, som till exempel Gunilla Svensson. Men vilka trakasserierna än är så är han mycket noga på ett plan – att alltid sparka uppåt.

4. Kan man lära sig något? 
Niclas anser att man lär sig något av allt här i livet, även av trakasserier. Därför brukar han gå igenom vad som utlöste angreppet, för att se om han har gjort något misstag som han kan undvika i framtiden.

5. Avsätt tid för att lugna 
Självklart blir många människor upprörda och oroliga över angreppen. Därför lägger Niclas ner mycket tid på att besvara meddelanden och lugna upprörda vänner.

Skribent: Christina Hultman 

Dela dessa tips på sociala medier