Foto Stefan "Steff” Granström

Foto Stefan ”Steff” Granström

Thrillerförfattaren Magnus Jahnsson delar med sig av sina tips för hur din bok ska bli riktigt bra.

1. Planera noggrant i förväg
Oavsett vilken typ av bok du vill skriva så är det viktigt att ha en plan innan du sätter igång med skrivandet. I vilken ordning ska händelserna presenteras för läsaren? Hur vill du att karaktärerna ska utvecklas? Givetvis kan du inte planera allt in i minsta detalj men du kommer att underlätta för dig själv om du har förberett ordentligt innan du börjar skriva. Gör en summering av de stora händelserna från början, genom mitten och till slutet så att du lättare hittar eventuella svackor.

2. Gestalta
Om du vill att läsaren ska känna sig helt närvarande i din berättelse så är ett bra tips att träna på gestaltning. Använd verb hellre än adjektiv. Istället för att bara skriva ”han blev arg” så kan man beskriva på vilket sätt det märks. Kanske höjde han rösten och blev röd i ansiktet. Du kan också gestalta hur en plats ser ut. På vilket sett syns det att trädgården är misskött till exempel? På detta sätt kommer läsaren mer in i huvudet på dina karaktärer och dina miljöer.

3.Variera ditt språk
När du har kommit en bit i ditt skrivande så kanske du märker att du upprepar vissa ord, uttryck och liknande. Leta efter dem och försök variera dig. Det ger ett mer flytande och melodiskt språk och är mycket trevligare att läsa.

4. Var inte rädd för att skriva om
Flera gånger under bokens lopp kommer du märka att det inte riktigt blev som du tänkt dig. Kanske hade du planerat att huvudpersonen skulle göra ett val som inte alls fungerar längre. Då måste du antingen göra om i din planering eller skriva om en del av boken. Var inte rädd för att skriva om. Det blir oftast inte bra om man försöker tvinga ihop historien med krystade och konstruerade händelseförlopp.

5. Gör en snygg avslutning
Det finns inget tråkigare än att läsa en riktigt bra bok bara för att mötas av ett slut som inte alls känns genomtänkt. Försök att hålla hela historien levande och intressant, genom hela boken, inklusive slutet. Det är inte det enklaste och det underlättar att ha planerat i förväg så att man inte bara slänger ihop ett slut.

Skribent Katja Lomarker