Mikael Drakenberg1

1. Kontrollera först källan och vem det är som står bakom den. Därefter behöver du som användare granska vad som är syftet med källan och bedöma hur färsk den är, och om det som påstås är sant innan du delar, för att undvika desinformation, rykten eller propaganda. Verifiera all information du hittar i de sociala medierna och kontrollera den mot andra källor, för att säkerställa att informationen är korrekt.

2. Dela inte osäkra efterlysningar utan endast efterlysningar som är officiella från polisen. Detta för att inte utsatta människor för onödiga

3. När du själv lägger upp något i de sociala medierna så använd källor som är allmänt accepterade och som gärna är faktagranskade eller peer reviewed. Dubbelkolla alltid mot andra källor om du hänvisar till Wikipedia som primärkälla.

4. Kontrollera profilen som publicerat/postat informationen då det kan ge dig vägledning om den är äkta eller bluff. Detta är centralt då vi under en längre tid haft problem med falska profiler i de sociala medierna.

5. Var extra försiktig när du handskas med journalistiskt eller politiskt material i de sociala medierna då den typen av material ofta är hårt vinklad, enligt Torsten Thurén som är Sveriges ledande expert på källkritik.

 Av Mikael Drakenberg