Därför ska du välja ekologisk fika

Foto: Stock

Därför ska du välja ekologisk fika

Vi har alla hört om att ekologisk mat är bra såväl för miljön som hälsan. Men inte bara ens egen hälsa står på spel utan själva odlarens och djurens välmående. Kaffe, te och socker kommer från länder som ligger långt bort från Sverige så våra val påverkar flera tusentals människor runt om i världen. Att välja en helekologisk fika gör visst skillnad, säger Patricia Szolnoki.

1. Socker
När man väljer ekologisk socker, vare sig i kaffet eller i bakelser så kan man vara säker på att den har blivit utsatt för mindre bearbetning. Men den viktigaste delen av sockerindustrin är själva odlingen. Att man använder mindre eller inte några bekämpningsmedel alls på sockerodlingarna betyder att odlaren och dennes omgivning har bättre hälsa och kan undvika miljögiftsrelaterade sjukdomar. På så sätt kan odlaren investera i själva odlingen och i den sociala utvecklingen i närområdet i stället för att betala för sjukvården.

Därför ska du välja ekologisk fika

Foto: Privat

2. Mjölk
Om man väljer att ha mjölk i kaffet eller teet är det alltid bra att välja den varianten som gynnar såväl djur som människor. Ekologisk mjölk utsätts för varsammare behandling och har kvar de flesta av de vitaminer och mineraler som finns naturligt i mjölken. Dessutom har djur som ger den ekologiska mjölken bättre och mindre stressade levnadsförhållanden.

3. Ägg
Ekologiska ägg som man använder i bakelser kommer från djur som lever på ett så naturligt sätt som möjligt. Höns som bor på ekologiska gårdar får vara i sina flockar, röra sig fritt och har tillgång till tupp och naturlig föda.

4. Kaffe
Ekologiska kaffeodlingar har mindre klimatpåverkan eftersom man undviker skogsskövlingen genom att odla kaffet under de befintliga träden utan att använda bekämpningsmedel som skulle skada miljön. Ekologiskt kaffe betyder också mindre påfrestningar på folkhälsan i de länderna där kaffe odlas i stor skala. I till exempel Brasilien har användandet av konventionella bekämpningsmedel på kaffeodlingarna blivit grunden till ett av landets största folkhälsoproblem.

5. Te
Mindre bekämpningsmedel är också viktigt när man väljer te. Men det viktigaste är att teodlingarna som använder sig av konventionella och storskaliga produktionsmetoder har de sämst betalda arbetarna också. Teodlingsarbetare tjänar mindre än klädfabriksarbetare och hamnar ofta långt under den statliga minimilönen i t.ex. Indien, som är den största theproducenten i världen. Lönestatistiken är mycket bättre när det gäller de ekologiska odlingarna.

Skribent: Oliver Kertes

Dela dessa tips på sociala medier