Dricker du för mycket alkohol

Foto: Stock

Dricker du för mycket alkohol?

Cirka en miljon människor i Sverige har en alkoholkonsumtion som gör att de kan utveckla ett beroende och missbruk av alkohol. Nästan ingen söker hjälp för detta. Ett tidigt varningstecken är att du dricker allt större mängder alkohol och oftare.

1. Du tål en större mängd alkohol och kanske dricker mer än du tänkt
Det tar inte så lång tid innan du tål mer och två glas blir lätt några till för att du ska känna effekt. Därför är det också lättare att dricka mer än du från början tänkt.

2. Abstinensbesvär och återställarbehov – ”Dagen efter”
Du får svettningar, blir darrig, får ångest och hjärtklappning. Du känner ett sug efter att dricka dagen efter och mår bättre av det. Därför är det också lätt att planera så att det finns lite alkohol över till dagen efter för att ”bota baksmällan”.

Dricker du för mycket alkohol?

Foto: Privat

3. Merbegär, kontrollförlust och minnesluckor
Får du smak på första glaset så triggar detta igång dig så att du vill dricka mer. Här är det lätt att dricka tills flaskan eller vinboxen är tom. Vi dricker kanske så mycket att vi har svårt att komma ihåg vad som hände den dagen/kvällen vi drack.

4. Lättväckt alkoholbegär
Du blir sugen till exempel när du ser eller tänker på alkohol, kanske är det också så att du börjar med att ”ta ett glas” när du kommer hem från jobbet varje dag. När helgen kommer planerar du dina alkoholinköp så att du har alkohol hemma så du klarar dig hela helgen. Här är det också lätt att bli ”måndagssjuk”.

5. Du förnekar ditt beroende inför dig själv och din omgivning
Du förnekar ditt beroende inför dig själv och din omgivning och hävdar att du har full kontroll. Här är det också lätt att börja ”skåpsupa” så att ingen ser när vi dricker. Kanske även på arbetstid. Vi börjar leta efter olika anledningar till att dricka och ”festa till det”.

Ingvar Nilsson är nykter alkoholist sedan 12 år tillbaka efter ett 30 årigt beroende och missbruk av alkohol.

Skribent:Ingvar Nilsson

Dela dessa tips på sociala medier