Klara Härgestam

Klara Härgestam

1. Förbered dig. Mer än du tror.
”It takes one hour of preparation for each minute of presentation time”. Så ska en amerikansk filosof vid namn Wayne Burgraff ha sagt. Spelar mindre roll vem som sagt det, det är hur som helst sant.m helst sant.

2. Lär dig lite retorikteori
Läs retorikböcker, gå en retorikkurs på universitet eller investera i retorikträning med en retorikkonsult som passar dig och som kan ge dig teorins verktyg anpassade efter dina specifika retoriska utmaningar.

3. Fråga varför
Fråga varför ofta, både före och efter din presentation. Genom att fråga varför när du förbereder dig och väljer material, upplägg, visuella hjälpmedel, kläder osv. blir du bättre på att hålla dig till syftet och ditt budskap träffar mer rätt. Efteråt ska du fråga varför för att analysera varför det kändes bra eller dåligt så att du kan ta lärdom och utveckla dig till nästa gång.

4. Öva jämt, t.ex. i tacobaren
Ta alla chanser du får för att köra hela eller delar av din presentation. I New York lärde jag känna en ung sociolog som var väldigt bra på det. Han höll på att bygga en app. Varje gång någon frågade vad han gjorde så drog han sin presentation eller delar av den. En ganska sen kväll i en tacobar när han fick frågan drog han till och med fram datorn och visade några av sina bilder i bildspelet. Han tog varje chans att öva, bli bekväm och spontananpassa sin presentation. Det blir man skickligare av!

5. Ta hand om din kropp och din röst
Använd dig av röstvårdstips. Öva på att hitta delarna i ditt kroppsspråk som passar ditt budskap och din målgrupp, och gör dig bekväm och självsäker. Gå gärna till en röstcoach och en retorikkonsult som kan hjälpa dig hitta, tänka och känna rätt om du tar dina presentationer på allvar.

Klara Härgestam

klarabesked.se