Alex Wayne Foto Macs Moser Photography

Alex Wayne
Foto Macs Moser Photography

Drömmer du om att bli fotograf? Vare sig du vill fotografera lyxiga modebilder i en studio, exotiska djur i regnskogen eller djupgående reportage om svält och krig, så kan dessa tips från Alex Wayne ge dig en start på vägen.

1. Lär dig tekniken, kamerans möjligheter och begränsningar, hur du ljussätter och poserar för att få den bild du är ute efter. Om du inte använder en digital kamera, lär dig vilka sorters negativ och framkallningar som passar dig bäst.

2. Var väl förberedd, men även beredd på att behöva improvisera, särskilt om du ska arbeta under en längre tid. Om det t.ex. är ett bröllop, bör du vara förberedd på platser och schema, men även konstant vara beredd på att kunna ”fånga ögonblicket”.

3. Ha tålamod, både när det gäller att få de bilder du vill ha, men också för att uppnå din dröm om att bli proffs. Det tar tid och är slitigt, så du måste verkligen brinna för det och inte ge upp.

4. Var social och skapa kontakt med människor, få dem att slappna av och vara sig själva. Ska du fotografera porträtt är det bra om du lätt kan få folk att le och skratta. Att vara social ger dig också mer möjligheter till vidare jobb.

5. Starta en egen firma och sätt igång! Sist men inte minst, så gäller det i slutändan att bara göra det. Att inte bara drömma och hoppas, utan att faktiskt ge sig ut i verkligheten. Starta en egen firma, skaffa dig kontakter, gör varenda litet gratisjobb du kan få, allt för att bygga upp en portfolio och förhoppningsvis bli ett proffs till slut.

Skribent Michael Lindquist