Klippt bokomslag Arbetslös men inte värdelös

Att bara kunna säga att man är arbetssökande utan att bemötas på ett visst sätt eller mötas av en förutfattad bild av dig som person hos andra, är tyvärr en utopi just nu. Här är dock ett par tips från Nina Jansdotter och Beate Möllerför att förbättra din egen syn på arbetssökande personer.

1. Var kommer den arbetssökande ifrån och hur hamnade personen här? Ta reda på personens hela bakgrund och kompetens. De har haft ett liv innan arbetslösheten, även om personen precis har tagit studenten.

2. Inse att alla är lika, med eller utan jobb. Man blir inte en sämre människa av att vara arbetslös, och man blir inte heller bättre av att ha ett arbete. Det är viktigt att vi förstår att alla är värdefulla, med eller utan ett arbete.

3. Vad gör arbetssökande förutom att söka jobb? Arbetslösa är sällan arbetssökande på heltid. De har antagligen andra projekt på gång, vare sig det är småhobbys eller idéer som skulle kunna bli något givande i framtiden. Det handlar inte om att smita från arbetssökandet. Förstå att nya möjligheter kan leda till ett arbete. Därför har arbetssökande andra aktiviteter med andra projekt.

4. Se bortom bidragen. Undvik att se arbetssökande som lata soffpotatisar som bara utnyttjar systemet och slösar bort dina skattepengar. Ingen trivs med att leva på bidrag. De flesta vill bidra till systemet och få känna sig delaktiga.

5. Hoppa över att vara självgod. Inse att alla, inklusive du själv, kan bli arbetslösa när som helst. Inget jobb idag är helt säkert och inget varar för evigt. Nästa gång är det kanske du som söker arbete och hoppas att andra människor ska se bortom din situation och se vem du är i grund och botten.

Skribent Michael Lindquist