Nina Jansdotter Fotograf: Jens C Hilner

Nina Jansdotter
Fotograf: Jens C Hilner

När du öppnar dörren och går ut från jobbintervjun kan det vara många tankar som snurrar i huvudet. Hur det än gick så har man fått bra träning i en intervjusituation. Sedan följer en period av väntan på besked, vilket kan vara jobbigt. Alla arbetsgivare är inte så bra på att höra av sig under rekryteringsprocessen. Karriärcoachen och författaren Nina Jansdotter tipsar om några saker att tänka på efter intervjun:

1. Ringa och skicka tackmail
Efter intervjun kan du skriva ett kort mail och tacka dem som intervjuade dig och att du är intresserad av att gå vidare i processen (om du är det). När det gäller att ringa så tänk på att det är viss risk för att verka tjatig, men å andra sidan är det bra att vara framåt och proaktiv. Om du har en relevant fråga, så ring.

2. Kontakta referenserna
Om du bedömer det som att intervjun har gått bra och att du gärna vill ha jobbet så är det dags att ge referenserna en påminnelse om att de kan komma att bli kontaktade av en rekryterare eller arbetsgivare. Det ger dem en möjlighet att förbereda sig på vad de ska säga, för det kan ju ha gått en tid sedan ni arbetade ihop.

3. Sociala medier
Om företaget har konto på till exempel Twitter så kan du följa dem där. Retweeta det som du tycker är intressant. Det är också ett sätt att påminna dem om att du sökt jobb hos dem. Använd också Linkedin som informationskälla. Om företaget finns där så kan du finna aktuell information om vad företaget gör.

4. Fortsätt söka
Låt säga att intervjun gick bra men du vet inte säkert ändå vilka chanserna är eftersom konkurrensen är tuff. Den här positiva energin kan du använda till att söka ytterligare jobb parallellt. Det kan dröja med besked av många olika anledningar. Under tiden kan det bli fler tillfällen att träna på att gå på intervju och presentera sig.

5.Bygga kontaktnät
Oavsett hur intervjun avlöpte så är varje möte ett sätt att skapa goda relationer. Nästa gång kanske du är den de söker och då är det bra om du inte har bränt dina skepp genom att till exempel visa dig som en dålig förlorare. Räkna med att världen är liten och att du kanske kommer att möta samma personer senare i din bransch. Satsa på att göra ett bra intryck genom hela processen, det är klokt.

 

Skribent Carin Andrén