Kanske tänker du som många andra, nu är det dags att komma igång. Och med all rätt, den som har bra kondition orkar också mer på jobbet, blir effektivare och får lättare att stressa ner och sova bättre. Här är fem steg på vägen:

 

1. Fundera först på vad du vill uppnå

Vad vill du ha ut av din träning? Vad har du för mål? Vill du komma i elitform eller räcker det med att klara av ett vanligt gympapass utan att du känner dig döende efteråt? För at sporra dig själv och göra dig mer motiverad att verkligen ta tag i det här med att ge sig tid att träna tänk efter: Vad skulle det innebära för dig och din:

– Självkänsla och självförtroende

– Dina relationer på jobbet och privat

– Din vikt.

– Din energi och din ork.

– Och din hälsa i stort – om du tränade regelbundet?

– När du vet det är det lättare att sätta upp mål och delmål.

 

2. Ge dig en klapp på axeln

Istället för att banna dig själv för alla träningspass du inte hann eller orkade med: beröm dig själv för allt du faktiskt gjort istället så blir det roligare. Fira små framsteg, ge dig själv en klapp på axeln och säg ”bra jobbat”. Belöna gärna dig själv någon gång med ett nytt fräscht träningsplagg, en härlig aromamassage eller en välgörande spavistelse när du känner att du är värd något extra.

 

3. Använd din självkännedom och hitta din egen form

Varje människa är unik och vi gillar alla olika träningsformer. Välj gärna något som känns lätt och inspirerande. En form som ger energi och glädje snarare än något som känns tungt och påtvingat. Mer glädje och mindre måsten och borden alltså.

– Vilken typ av träning passar dig och din personlighet?

– Vill du träna ensam eller i grupp?

– Vill du träna på bestämda tider i veckan eller vill du hellre träna när du själv vill?

– Vill du träna ute eller inne?

– Vill du variera din träning med olika sorter eller vill du hålla fast vid en form som fungerar för dig?

 

4. Se ditt nya jag för ditt inre

Att lära sig visualisera kan ge din motivation en extra puff. Se dig själv som redan där, frisk, sund och vältränad. Se hur mycket energi och hälsa du utstrålar när du väl kommit i form, se dig själv flyga fram med lätta steg i joggingspåret, hör kommentarerna från andra ”vad fräsch och vältränad du ser ut”. Känn hur det känns i din kropp att vara mer rörlig och stark. Peppa dig själv med positiva affirmationer – det vill säga bekräftelser:

– Jag är full av energi

– Jag springer milen på XX minuter

– Jag njuter av att röra mig

– Jag gillar min sunda livsstil

– Jag är frisk och glad

– Jag har bestämt mig för att lyckas

– Min kropp blir starkare och starkare varje dag

– Det är lätt för mig att nå mina mål

 

5. Fortsätt trots platåer

Motivationen går upp och ner och det är en del av utmaningen. Ofta är det lätt i början. Du får snabba resultat och du känner dig lite ”hög”. Sen händer det att du kommer till platåer av olika slag. Kanske du går omkring och ger dig hän åt ”mentala sopor” som ”det händer ingenting”, ”det är ingen idé att fortsätta”, ”Jag har ingen disciplin”. ”Det märks ju ändå ingenting att jag tränar på gym tre gånger i veckan”, ”det är nog ingenting för mig ändå för jag lyckas aldrig”. Byt ut dina negativa tankar mot positiva och fortsätt fast det känns tungt ibland så kommer du komma till perioder med mer lust och flow igen. Stärk dig själv genom att umgås mycket med människor i din omgivning som stöttar och inspirerar dig att hålla fast vid dina träningsmål i högst. Inspirera, peppa och hjälp varandra. Kanske finns det någon på ditt jobb som vill hänga med dig till gymmet?

 

Av Nina Jansdotter