Beate Möller

Beate Möller

Mörkret är som mörkast under december månad och julen närmar sig. Den här tiden kan pigga upp den här årstiden. För många känns å andra sidan december mer som en tid fylld med stress och måsten. Det är synd eftersom mycket handlar om att lyssna, kommunicera och planera. Helt enkelt hitta det sätt som passar för dig så den här tiden bidrar med ett ljus i mörkret. Hur når du då dit? Här kommer några förslag.

1. Börja i tid med att sätta upp en lista över saker du vill göra under december. Det ska vara saker som du verkligen vill göra under månaden. Hoppa över alla måsten! Har du ont om tid, är det enklare att stryka några punkter på listan istället för att stressa. Julen blir bra ändå oavsett om du har rullat alla köttbullar själv eller inte!

2. Planera i tid hur du vill fira jul. Prata med de personer du firar jul med och gå igenom önskemål om julen. Kom gemensamt fram till på vilken nivå ni vill lägga julen. På så sätt undviker ni missförstånd och förhoppningar som grusas.

3. Lyssna även inåt och fråga dig själv hur du vill fira jul. Vill du göra som du/ni brukar? Kanske vill du ändra på något eller införa en ny tradition. Ta upp det med din omgivning. Det är lätt att göra som man brukar och vilja vara andra till lags. Kom ihåg att många gånger tänker andra samma sak, men kanske inte vågar ta upp det. Då kan ditt initiativ glädja många andra.

4. Vila när du behöver. När du känner dig pigg och stark är det enklare att orka. Det blir lättare att känna glädje och njuta av den här perioden i stället för att vara trött och längta till det är över.

5. ”Det är så stressigt med december”– en kommentar som ofta förekommer. Ställ dig frågan ”Vad kan jag göra för att det ska bli mindre stressigt?” Behöver du gå på alla glöggfester? Är det viktigt att pyssla med allt som du brukar göra varje december? Våga säga nej och kom ihåg att det är du som styr dina tankar. Om du drar ned på antalet aktiviteter blir det också enklare att istället tänka att du har en lugn och behaglig december.

Beate Möller