Sami Sulieman Fotograf Claes Rosengren

Sami Sulieman
Fotograf Claes Rosengren

Sami Sulieman är VD för bolaget Prescott Lewis Invest och är just nu upptagen med sitt nyaste projekt – en ny bank vars syfte är att erbjuda finansiering för småföretagare som önskar expandera. Detta eftersom att det i dagsläget för många företag fortfarande är en omöjlighet – men misströsta inte. Här följer Sami Suliemans egna tips för att lyckas övertyga banken om att bevilja ett lån.

1. Undvik nödlösningar
För att öka chansen att få låneansökningen godkänd använder många småföretagare sin bostad som säkerhet. Problemet är att denna nödlösning innebär att ditt lån i praktiken är ett helt vanligt privatlån, med enda skillnaden att det har en högre ränta.

2.  Presentera din affärsplan
Ekonomer förstår siffror, varför ett bra knep kan vara att presentera din affärsplan med många diagram och tabeller. Genom att göra affärsplanen snygg och tilltalande för ögat ökar också dina chanser att ekonomen ska uppfatta dig som seriös och pålitlig.

3. Tala samma språk
Förutom en snygg affärsplan är det viktigt att du förstår hur ekonomen tänker. En ekonom ser dig som risktagare eftersom att du har ställt dig utanför systemets fördelar, varför det är viktigt att minimera synen på dig som en riskfull investering. Använd samma språk och ord som ekonomen använder, klä dig i liknande kläder och visa ditt bästa jag.

4. Förbered dina argument
Tyvärr krävs det mycket mer än ett gott intryck för att få låneansökningar beviljade – det krävs också bra argument och att du kan sälja in din verksamhet. Förbered med fördel dina argument, öva på att övertyga och se självsäker ut.

5. Be om feedback
Bara för att en bank säger nej betyder det dock inte att alla kommer göra det. Be om feedback, korrigera din presentation och teknik och gå sedan vidare till nästa tills du får ett ja. Ge inte upp!

 

Läs mer på: Prescott Lewis

Skribent Johanna Järvstråt