Viktor Svensson

Viktor Svensson

Att bygga sin första dator kan vara krångligt för många. Även om man har läst på mycket så är det väldigt lätt att missa något litet men viktigt. Viktor Svensson, från Droxer.com som bygger ihop datorer, kommer här med fem snabba tips om vad som är viktigt att tänkta på när man bygger sin första dator.

1. ESD-band
ESD-band är en billig försäkring när man hanterar datorkomponenter. ESD-skador är livsfarligt för en dator och skadorna kanske inte märks direkt utan skadorna kan märkas flera månader efter den lilla stöten från din kropp till komponenten. Koppla bandet från din handled till chassit för att förhindra ESD-skador.

2. CPU-kylarens höjd
CPU-kylarens höjd i relation till chassit är ett vanligt misstag när man bygger. Det finns inget mer irriterande än när man har byggt ihop, installerat Windows och testat datorn och inser att man inte kan stänga sidan på chassit på grund av CPU-kylaren är för hög. Trippelkolla så att kylaren verkligen får plats i chassit.

3. Grafikkortets längd
Grafikkortets längd är också viktigt att kolla grafikkortets längd om man har ett litet chassi eller behöver många 3,5″ eller 5,25″ platser. Undersök så att du kan sätta i ditt grafikkort utan att behöva ta bort 3,5″/5,25″ platserna om du verkligen behöver dem.

4. Moderkortssocket
Är nog den viktigt punkten på denna listan. Om moderkortets socket inte stämmer överens med processorns socket och du försöker sätta i den ändå så kan du böja pinsen på undersidan av processorn och därmed bryter du din garanti så du inte kan lämna tillbaka processorn utan måste köpa en ny med rätt socket.

5. Moderkortsdistanserna
Är nog det vanligaste misstaget jag ser bland nybörjare. Försöker du starta din dator men den går i gång och stänger av sig själv inom loppet av en sekund? Då har du troligen glömt moderkortsdistanserna. Distanserna är den lilla ”skruven” som ska sitta mellan ditt chassi och moderkortet för att förhindra kortslutning på moderkortet, ofta är det inget farligt, bara väldigt jobbigt att fixa.

Skribent  Viktor Svensson