Fem snabba tips för en härlig trafikmiljö

Foto: Stock

Fem snabba tips för en härlig trafikmiljö

Ibland kan det upplevas som riktigt segt att köra bil. Ibland kan det till och med upplevas som att du är ensam om att kunna köra bil. Irritation, egoism och slarv är inslag som sällan tillför något positivt i en trafiksituation.

Här kommer fem snabba tips från Dennis Ariton för att bidra till ett ökat trafikflöde och därmed en härlig trafikmiljö.

1. Använd blinkers – tankeläsning fungerar inte alltid så optimalt som man kunde tro
Du vet mycket väl vilken nytta den där spaken till vänster om ratten gör om man använder den rätt. Och du vet själv när den behövs. Ganska ofta. Som till exempel vid filbyten, då du kollar av trafiken i den fil du vill in i, blinkar och kollar av igen att det är fritt, innan du byter fil.

2. Blända av i tid 
I mörkerkörning kan det kännas tryggt med ett bra helljus, men inte alltid för den du möter. Blända av så fort du ser fram eller bakljus på en annan bil. Ser du en annan bil så kan du vara så säker på att ditt helljus stör föraren av den bilen. Och du, vänta med att slå på helljuset igen tills mötet är över. Du vet själv hur bländad du blir av att få ett helljus i ögonen av en bil som är en halvmeter bort.

Fem snabba tips för en härlig trafikmiljö

Foto: Privat

3. Omkörning
En optimal omkörning är en säker omkörning. En säker omkörning är en som tar hänsyn till alla inblandade bilar. Dagens moderna bilar är ofta utrustade med avancerad teknik och varningssystem. Ett av dem är en ”trafikradar” som automatiskt håller avstånd till framförvarande fordon. Om någon kör om på ett ogenomtänkt vis och kastar sig in igen snävt framför så aktiveras gärna dessa varningssystem och bilen börjar i värsta fall panikbromsa – vilket i värsta fall påverkar fler än bara den omkörda bilen.

Regnar eller snöar det så lovar jag att det är väldigt uppskattat att inte köra in för tätt framför eftersom snörök och regnrök försämras sikten för bakomvarande bil.

4. Håll avståndet 
Generellt är att man som bilist behöver en sekund för att reagera på en fara och en sekund för att sedan bromsa bilen. Om du är riktigt snabb kan du klara det på kortare tid, men det är inte säkert att alla andra är lika snabba. Är du osäker så kan du (på för ändamålet avsedd övningsplats) testa dig själv. Be en vän säga ”stanna” när du är helt oförberedd, sedan mäter du sträckan din bil hunnit rulla, plus den sträcka då ABS-bromsarna jobbat övertid.

5. Föregå med gott exempel 
Hur du än beter dig i trafiken så kommer det alltid att finnas någon som har en åsikt. Men om du håller dig till trafikreglerna och visar det mått av hänsyn du vill att alla andra trafikanter visar dig så är jag säker på att vi alla kommer att trivas i en lugn och trygg trafikrytm. Att slippa känna stress i trafiken är otroligt värdefullt för en trygg och säker trafikmiljö.

Lycka till och kör försiktigt

Dennis Ariton – MEDtrafikant som uppskattar trafikFLÖDE

Skribent: Dennis Ariton

Dela dessa tips på sociala medier