Massimo Provenza

Massimo Provenza

Massimo Provenza, grundare och ägare av villauthyrningsbolaget Massimo Villas på Sicilien, har byggt sin verksamhet på sitt goda rykte och sina goda kunskaper om nätverkande. Här delar han med sig av sina fem bästa tips för långvariga och fruktiga affärsrelationer.

1. Var genuin 
Det är inte fel att tala om din verksamhet så länge du är genuin. Om du är påläst, har ett stort förtroende för dina produkter och erbjuder en bra service är det helt okej att berätta om det för andra människor – men det är också viktigt att lyssna på andra och ta till sig av deras råd.

2. Bygg upp ett förtroende 
Ställ frågor och försök förstå människor utifrån olika perspektiv. Långsiktigt nätverkande handlar inte om att skaffa tillfälliga kontakter, utan det handlar snarare om att etablera en långvarig och meningsfull relation.

3. Ta del av andra ögonblick än affärer 
Se inte personer som potentiella investerare som kan göra dig till miljonär, utan se varje person som någon som kan bidra med goda råd och som du kan ha trevligt med och umgås med. Bra affärsrelationer handlar om så mycket mer än bara affärer.

4. Var tydlig 
Fördjupas samarbetet och affärsrelationen samtidigt som den privata stärks är det dock viktigt att vara tydlig och skilja på affärer och privatliv för att undvika missförstånd. Affärer är affärer och vänskap är vänskap.

5. Var kreativ för stunden 
Planera inte alltid dina möten in till minsta detalj utan våga komma oförberedd och se var samtalen leder – och om det leder till något se till då att båda får ut något av det. På så vis blir båda lyckliga och nöjda med samarbetet.

 

Läs mer på: Massimovillas

Skribent Johanna Järvstråt