Anna Ström3

De närmaste veckorna tar hundra tusentals ungdomar studenten. Kanske ska du själv ha en studentmottagning? Antagligen har du redan bestämt dig för vad du ska bjuda på och hur du ska duka. Upplägget för festen i stort har du säkert koll på. Här kommer dock fem snabba sista-minuten-tips du kan ögna igenom precis när det börjar närma sig:

1. Smycka maten

Många kör catering och färdiglagad mat på studentmottagningen, ofta tillsammans med hemlagad mat. Det är helt ok! En väldigt enkel sak att göra är att garnera maten för att få den hemlagade touchen. Fint hackad rödlök på potatissalladen, klippt dill på laxen, små fina kapris på kasslern etc. Ta vad du har hemma och garnera upp maten på faten. Det gör stor skillnad.

2. Para ihop folk på festen

En central del för en lyckad fest är gästmixen. Försök lägga lite tid på att para ihop människor med varandra. Mindre utåtriktade med mer utåtriktade, unga med äldre, de som redan känner varandra med nya vänner och se till att alla hela tiden har någon att prata med. Var uppmärksam på om någon står ensam en längre tid – gå fram till den och mixa ihop den med någon pratglad.

3. Planera för barnen

Till exempel kan man göra ett särskilt barnbord för dem. Eller placera dem intill varandra vid bordet. För att barnen ska ha något att göra under firandet kan man också ställa ut skålar med godis runt i huset och lite spel. Just en sådan här dag är det okej med godis till barnen.

4. Rädd för fulla studenter

Är du rädd att ditt barn eller dennes kompisar kommer dricka för mycket? Då kan det vara idé att inte placera ut vin direkt på buffébordet. Servera endast genom en bar du har bemannad eller häll upp när gästerna sitter vid bordet. Då har du bättre kontroll på alkoholintaget.

5. Be om hjälp

Känner du dig stressad så var inte rädd för att fråga någon av gästerna om de vill komma tidigare och hjälpa till under mottagningen. De flesta gör det så gärna, och det underlättar verkligen enormt. Nästa gång är det den gästen som behöver hjälp och då kan du ju rycka in.

Ha en trevlig studentmottagning och glöm inte att njuta själv av festen!

Anna Ström

http://www.gourmetbudet.se