Foto Olivia Isaksson

Foto Olivia Isaksson

Jag ska skriva om en grundläggande, kraftfull meditationsövning som du kan göra, där man använder sig av ett naturligt mantra – ett mantra som redan är en del av din natur. Hamsa-mantrat ”Soham” är ett mantra som även kallas för universellt mantra. Soham-mantrat har en universell påverkan och inverkan på grund av det faktum att dess vibrationer redan är en del av andningen hos oss. Soooo…  är ljudet av inandning och Hummmm… är ljudet av utandning. Att snabbt meditera över eller minnas Soham-mantrat under dagen kan ge en bra effekt. Man ställer helt enkelt frågan vem är jag? Och Soham ger svaret: Jag som… Den vitala livskraften svarar. Det är lämpligt att sätta en tidsgräns på 20 minuter för den här övningen.

Åh sinne, sjung ljudet So Ham.
Soham Japalehe Manawa
Soham, Soham, Soham.
Jag är den jag är, att jag, att jag är.
I am, that I am.

1.Sätt dig i skräddarställning i riktning mot öster, gärna mot en vägg, så att man håller en så rak ryggrad som möjligt. Är det obekvämt så använd kuddar för att avlasta och hitta en bekväm ställning. Man kan börja med att meditera i ett mörklagt rum där ljuset enbart kommer från springor och nerrullade fönster. Börja med att symboliskt dricka ett halvt glas med vatten för att skingra tanken. Sinnet är lika klart som vattnet och genomskinligt för mottaglighet.

2. Låt tummen och långfingret möta varandra på fingertoppen och lägg sedan händerna i knät så att det känns symmetriskt mellan pannan och händerna samt fingertopparna. Visuellt bildar det en triangel mellan pannan och fingertopparna. Ta några riktigt suckande, djupa andetag för att slappna av. Det brukar räcka med tre.

3. Tänk nu orden i respektive ordning med andning och utandning av havets svallvågor emot stranden. Lugnt och rytmiskt. Slappna av för varje gång. Känn in hela rummet med sinnet till minsta detalj; tavlor, bord, stolar, golvet, kuddarna, kroppen. Ta steget utanför rummet gör samma sak. Rikta det sedan uppåt ut i luften, ovanför huset och vidare. Slut ögonen, titta emot nästippen eller mot centrum av ögonbrynen eller pannan. Det är lite olika vad man själv harmonierar med lättast.

– Sooooooo… är ljudet av inandning genom näsan. Så djupt du kan ner i lungorna.
– Hummmm… är ljudet av utandning via munnen. Andas ut lika sakta och länge som inandningen. Uttalas med A… Haaamm…

4. Visualisera nu en rot som växer ner ifrån tippen av svanskotan neråt i jorden för varje Hummm tills du kommer till jordens centrum. Och dess gulaktiga sprakande starka sken av magma flytande som vatten. Dra nu upp denna gulaktiga sprakande vätska för varje inandning som en kanal genom roten upp igenom ryggraden upp i centrum av hjärnan. Fortsätt därifrån uppåt ut ur hjässan av ditt eget huvud. Ungefär 20 cm ovanför och träffar tippen av en visuell spets av en pyramid. Tänd den med det gula ljuset som kan liknas vid en nyårsraket. Av den smällen så regnar det guld, en guldregn-dusch över dig inom dig.

5. Återgå nu till bara punkterna Soo och Hamm Det gör inget om du tappar bort dig emellan allting, som i ett drömtillstånd. Det är transcendensen – själva upplevelsen. Vakna lugnt och sakta. Drick vatten igen, eftersom man kan bli rätt så törstig.

Repetera övningen tills du bara använder själva mantrat och andningen utan visualiseringen.

Många använder också den här visualiseringen när de vill ”jorda” sig.  Man tänker sig till exempel att elementen jord och himmel möter varandra. Man börjar med jord och sedan luft. Symboliskt sett är det en triangel nerifrån och en uppifrån som möts i centrum av kroppen. Bilden av roten är det undermedvetna, likt trädets rötter eller lotusblommans rot som slingrar sig ner i mörkret och du själv är den utslagna väldoftande lotusblomman i varandet.

Lycka till
Ljus & kärlek

Christian Juul Sörensen (edit)