Nina Jansdotter Fotograf: Jens C Hilner

Nina Jansdotter
Fotograf: Jens C Hilner

Bra av dig att du sökt många jobb under åren för det tar både energi och kraft. Bäst att du börjar strukturerar din tid lite mer igen.

1. Försök vända tillbaka klockan igen så at du ser jobbsökandet som ett ”jobb”. Sök jobb ett antal timmar i veckan och se till att du har ”ledig” tid också där du gör sådant som du tycker är kul och fyller på med energi. Det är viktigt med balans mellan att göra saker och att bara vara även när man inte har ett jobb att gå till. Det är bra att du träffar människor som är samma situation men det blir dumt om ni tynger varandra istället för att peppa och hjälpa varandra fram.

2. Kom ihåg att det alltid finns nya vägar om du tänker kreativt och tror att det går. Den mentala inställningen är väldigt viktig här. Blir det för jobbigt och tungt så be om hjälp, se om du kan få en coach, eller samtalsstöd av något slag för ibland kan man hamna i en negativ tankespiral som kan vara svår att bryta själv.

3. Har du ett bra CV? Hur ser din jobbsökarprocess ut? Vad skulle kunna förbättras så du blir vassare på att presentera och sälja in dig själv och din kompetens? Be någon om feedback så du får någon annans tips och råd. Det är lätt att köra fast i gamla spår. Skickar du bara in ansökningar till de utannonserande jobben eller använder du dig av ditt nätverk? De flesta jobben förmedlas genom kontakter idag. Därför är det viktigt att du lägger tid på att bibehålla gamla kontakter och även ser till att lära känna nya människor som kan tipsa dig om sammanhang dit du kan ringa spontansamtal och presentera dig.

4. Fråga Arbetsförmedlingen om du kan få någon ny, relevant praktik så att du kan få nya erfarenheter att lägga till din meritlista. Var i så fall proaktiv själv och föreslå en praktik som leder dig vidare i det du vill.

5. Att jobba ideellt kan också vara en väg att gå att skaffa sig nya kunskaper och utvidga sitt nätverk.

Av Nina Jansdotter