1. Håll det enkelt. Det finns otroligt mycket information om vad du kan äta och alla möjliga superfoods. Det är för mycket information att ta till sig till i början. En bra start är att byta ut frukost med en smoothie eller chiagröt. Googla och låt dig inspireras av alla färgglada bilder. Ofta vill vi att frukosten ska vara snabblagad och det kan nog inte vara mycket smidigare än såhär. Tänk på att tugga din smoothie. Det kan låta konstigt men det sätter igång enzymproduktionen i munnen som bryter ner kolhydrater så du slipper uppsvälld mage.

 

2. Det är inte allt eller inget. Börja hellre med små förändringar än att vända upp och ner på din livsstil. Vill du få en varaktig förändring så ta ett litet steg i taget. Risken är annars att det blir för stort och du ger upp.

 

3. Det ska kännas kul och levande. Tänk på alla nya härliga råvaror din kropp ska få känna av. Tänk inte på vad du ska behöva avstå utan fokusera på hälsosamma och goda råvaror.

 

4. Ät tillräckligt. Tycker du om att äta mycket mat så är detta kosten för dig. Det krävs att du äter mycket mer än du är van vid om du inte ska känna dig hungrig framåt kvällen. Tugga på!

 

5. Våga testa. Visst kan en del recept låta märkliga och en del ingredienser passar inte alla, men testa en gång åtminstone. Känn efter vad som var gott eller inte gott och börja experimentera.

 

Av Christine Lehtinen