Två stora folkhälsoproblem orsakar mycket lidande: vi rör oss för lite och för enformigt och vi stressar för mycket. Men lösningen kan finnas mycket närmare än du tror. Närmsta grönområde är en guldgruva för hälsan – om du tar för vana att använda det.  Här kommer fem snabba tips från Bosse Rosén om att bli stark av naturen runt knuten.

1. Gå ut 
Det här är det viktigaste tipset. Ta för vana att ge dig själv en stunds kvalitetstid utomhus oavsett väder – även om du bara har en minut. Det handlar om att etablera en grön vana.

2. Öppna sinnena 
Försök att vara helt närvarande i det du gör. Lägg märke till vad du ser, hör och känner. Är det varmt eller kallt? Blåsigt eller lugnt? Att fokusera minskar stress, och att fokusera på naturens intryck är extra avkopplande.

3. Rör dig i ditt tempo 
Du måste inte ta en powerwalk eller tokspringa för att stärka hälsan. Ibland är det en meditativ långsam vandring du behöver. Känn efter vad din kropp mår bra av idag. En kort eller lång promenad är bland det bästa och mest kostnadseffektiva du kan göra för ditt välbefinnande.

4. Lämna stigen 
Nu börjar det riktigt roliga. Naturen är knölig, och när du rör dig i terrängen får du automatiskt mjuk träning för rörlighet, balans och styrka. Vill du träna tuffare? Kryp, klättra, lyft stenar…Låt fantasin flöda.

5. Stanna upp 
Som avslutning – ge dig själv en liten andningspaus i tillvaron utan krav på att göra något eller prestera. Bara sitt eller stå en stund och låt naturens intryck ge dig en ”positiv hjärntvätt”.

Allt det här behöver bara ta några minuter. Kom tillbaka lite starkare och dofta skog.

Var rädd om dig!

Läs mer här: balansverkstan