Carina Kindkvist

Carina Kindkvist

Carina Kindkvist som driver CoachHuset, lägger ner många timmar per vecka på att nätverka och att kontakta personer för andras räkning. Att nätverka och mingla är det bästa hon vet. Det ger både affärer och kunskap, men det allra bästa är energin hon får från andra. Här är hennes proffsiga tips:

1. Var nyfiken på vad människor brinner för, vad de har att erbjuda och vilka nya möjligheter som kan dyka upp. Tipsa andra om kontakter, visa äkta engagemang och försök hitta sätt att hjälpa till. Utgångspunkten är att ingen kommer att hjälpa dig förrän du har hjälpt dem först.

2. ”I don’t care until I know you care”. Håll dig undan från de som bara har fokus på sig själva. De kommer varken att tacka dig för din hjälp eller hjälpa dig. Självklart ska du inte heller själv bara prata om dig.

3. Var tydlig och kortfattad.Berätta om din verksamhet när du blir tillfrågad. Ha en känsla för när det räcker och det är lämpligt att sätta punkt (vilket är en utmaning eftersom du troligen brinner för din verksamhet). Vissa kan du skrämma bort om du är för ”på”. Var tydlig med vad du söker. Risken är annars att du antingen inte får någon hjälp alls eller att du får lägga tid på möten med dåliga referenser.

4. Döm inte någon. Jag kan ha en dialog som är helt ointressant, men efter en stund visar det sig att det finns flera intressanta kopplingar. Lägg tid på dem som kan och framförallt vill hjälpa dig. Att någon har en bra titel har sällan med saken att göra. Jag märker ibland att jag blir borträknad men de har ingen aning om vad de missar.

5. Ge, ge, ge så kommer du att få tillbaka och ha tillit till att det lönar sig – det är nyckeln. Men ge för nöjet att ge, inte för att.

Skribent Carin Andrén