Steg -kopia 2

Ljuvlig vår och allt växer så det knakar – även ogräset. När det gäller ogräs måste man vara både listig och stark; välja rätt tidpunkt och smartast metod. Här kommer Christina Hultmans fem bästa tips om hur du rensar bort trädgårdens ogräs på mest effektiva sätt.

1. Använd rätt metod på rätt plats

Salta. En dos salt tar död på den tuffaste maskros. Och även annat. Strö ut grovt tösalt på ytor där du inte vill ha några växter alls, som grusgångar och i fogarna mellan stenplattor. Lägg lite extra på befintligt ogräs. Salta inte vid regnigt väder, eftersom saltet då späds ut och sköljs bort för snabbt. Tösalt finns att köpa i 10- och 25-kilossäcker till en billig penning.

2. Rensa när de är som svagast

Maskrosor i gräsmattan eller planteringar ska man helst rensa bort under tidig vår, innan de börjat växa. Eller när de har bildat knoppar. I gräsmattan är det enklast att lossa roten med en trädgårdsgrep när jorden är fuktig, så att man får med så mycket av roten som möjligt. Därefter drar man upp dem för hand eller med maskrosjärn. Trampa till gräsmattan efteråt.

3. Klipp eller täck

Kirskål klarar inte att få bladen avklippta upprepade gånger. Med minsta sortens elektrisk häcksax går det lätt, även bland andra växter om man är lite försiktig. Man kan även täcka jordytan, till exempel med tidningar som man täcker med ett tunt lager jord eller annat material. Blöt tidningarna så är de mer lätthanterliga. Ytan bör vara täckt två säsonger för att ta kål på kirskålen.

4. Kryp och rensa

Ibland är det närstrid som fungerar bäst. Skaffa ett par bra ”krypbyxor” med knäskydd, tunna och smidiga handskar och en handkultivator eller en lite handgrep för att luckra jorden. Passa på att sola ryggen, njut av grönskan och doften av fuktig jord.

5. Plantera tätt

Med mycket växter blir det mindre plats för ogräset. Dessutom syns inte ogräset lika tydligt bland alla andra blad. Välj helst växter som du vet trivs i din trädgård, eller i grannskapet. Så att rabatten snabbt blir välfylld och frodig. Men glöm inte att gödsla.

Läs mer: http://konstasant-bloggen.blogspot.se/search/label/Tr%C3%A4dg%C3%A5rd