Fotograf Jens C Hilner

Fotograf Jens C Hilner

Självkänsla är en färskvara. Bara för att du har haft bra självkänsla tidigare, så innebär det inte att du är försäkrad mot att bli tilltufsad någon gång senare i livet. Då finns det metoder du kan använda för att ta tillbaka den goda självkänslan igen. Nina Jansdotter, författare och beteendevetare delar med sig av sina bästa tips.

1. Skilj på varande och görande
Grunden är, och det behöver du påminna dig om, är att du är värdefull enkom av den anledningen att du är du och inte för något du gör eller har.

2. Observera dina tankar
Inta förhållningssättet att du inte är dina tankar eller den som tänker, utan den som observerar dina tankar. Det mesta som vi tänker, det tänker vi automatiskt. Dina tankar är inte ”du”’. Därför kan du också genom att du börjar observera ditt tänkande, lära dig vilka tankar om dig själv och världen som gagnar dig och som du vill behålla, och vilka du lika gärna kan släppa.

3. Välj berikande sammanhang
Fundera över i vilka sammanhang du och din unika personlighet kommer till din rätt. Med vilka människor blomstrar du i full prakt? Spendera mycket tid där och med dem. Ta regelbundna timeouts där du funderar över vem du är och var dina värderingar passar bäst.

4.  Minska kraven
Istället för att sträva efter omöjlig perfektion, tänk att det du gör är bra nog. Good enough. Du gör så gott du kan. Ibland blir inte resultatet det du tänkt. Då finns det en lärdom i det också.

5.  Skriv tacksamhetsdagbok
Det är stärkande att skriva dagbok där du gör en lista över det som du är tacksam över hos dig själv, det du lär dig och det du har, och på vilket sätt du utvecklas lite varje dag.

Skribent Carin Andrén

Relaterade artiklar