Fem snabba tips om sömn

Foto: Stock

Fem snabba tips om sömn

Stefan Johansson är alternativterapeut och entreprenör. Han har alltid haft ett brinnande intresse för allt som har med hälsa att göra. Här tipsar han om vad du kan göra för att få bättre sömn.

1. Fysisk träning
Utöva någon form av fysisk träning under kvällen – det frigör stress och gör att spänningar släpper.

2. Magnesium
Ta en rejäl dos med magnesium vid sänggåendet – även detta gör att spänningar släpper i kroppen.

3. Avslappningsteknik
Använd någon form av avslappningsteknik Lyssna på avslappningsövningar till exempel; det finns både på nätet och i appar.

4. Yoga
Använd dig av yoga eller liknande tekniker.

5. Melatonin
Ta naturligt melatonin och/eller Mulungo som är en lugnande ört.

Fem snabba tips om sömn

Foto: Privat

Rent fysiologiskt har dessutom träningen flera neurokemiska effekter på kroppen i form av dopamin, adrenalin och endorfin som ökar välbefinnandet och därmed också minskar både yttre och inre stressnivåer.

3. Yoga 
Många gillar yoga. Andra klarar inte av det. Men faktum är att det är ett ypperligt sätt att koppla av genom att aktivt ägna kroppen åt att genomföra asanas (rörelser och ställningar). Man glömmer snabbt bort allt annat än det som är viktigt. Min erfarenhet är att ju mindre jag bryr mig om omvärlden desto lättare håller jag balansen och flödet i yogan.

4. Skifta fokus 
Jepp. Så enkelt kan det vara. En stressig stund kan göras lugnare med något så enkelt som att skifta fokus, att fokusera din blick på något nära dig och sedan skifta fokus till något långt bort och växla fram och tillbaka, eller att koncentrerat lyssna till olika ljud på nära och långt håll. Att skifta fokus kan också tillämpas mentalt, att styra om tankarna till något helt annat än det du just tänkte på. Det kan vara avkopplande att dagdrömma.

5. Är det lätt är det rätt 
Det finns inget universalrecept för att finna sitt inre lugn, men det finns heller inga hopplösa fall. Om inget av ovanstående funkar för dig så finns det många andra sätt att prova på. Upplever du motstånd så kan det mycket väl vara ett tecken på att det inte var rätt för dig, åtminstone inte just där och då. Kanske en annan gång. Eller så kanske det betyder att du bara skulle gett det ett försök till.

(NLP står för NeuroLinguistisk Psykologi och den korta översättningen är “att kommunicera med sin hjärna”). För egen del så fann jag en bok på 90-talet som heter just ”Finn ditt inre lugn”. Jag minns inte ett ord av vad som stod i den men jag plastade ändå in den för att jag visste att jag skulle behöva läsa den fler gånger. Det gjorde jag inte. Jag började med yoga och meditation istället – och tillämpade innehållet ändå.

Skribent:

Dela dessa tips på sociala medier