Cathrin Frisemo

Cathrin Frisemo

Cathrin Frisemo är författare och expert på sociala medier. Hennes fokus ligger på ledarskap, kreativitet och hälsa i det digitaliserade arbetslivet. Här ger hon några tips på hur du kan göra för att hitta dig själv och leda dig själv rätt i livet. Om du inte gör det är risken att du försöker leva upp till en felaktig bild av vem du är. Det hämmar din kreativitet och kan försämra din hälsa.

Varför är det viktigt att hitta sig själv och leda sig själv? Därför att det är ditt liv och där har du huvudrollen. Du är den du lever med hela ditt liv och endast du har hela bilden. Bara du vet vad som känns rätt för dig och hur du tänker.

I mötet med en annan person får vi bara en liten, liten glimt av den personens totala liv. För att hitta rätt kan du ibland behöva fråga dina närmaste vänner vad de tycker att du är bra på och vad de har för bild av dig. Men känn efter om det de säger stämmer överens med den du faktiskt är, annars är risken att du försöker leva upp till en felaktig bild. Hur gör du då för att hitta och leda dig själv? Här kommer några tips som du kan ha nytta av.

1. Se till att vara utvilad och få tillräckligt med sömn av god kvalitet
Tänk på att ett trött barn beter sig som om det har hela världen emot sig.

2. Våga vara själv, utan stimuli som exempelvis sociala medier, telefon och tv
Disconnecta med andra för att connecta med dig själv emellanåt.

3. Rör på dig
Gör något fysiskt på egen hand, utan andras sällskap.

4.  Lyssna 
Lyssna och åter lyssna på känslan i kroppen och på dina tankar.

5. Lita på dig själv och det du känner och tänker 
Agera sedan utifrån det.

 

Skribent Ingrid Byström