Jens G Hilner1

Jens C Hilner har arbetat som yrkesfotograf i 20 år, med ett särskilt intresse för kommersiell reklam och porträttbilder. Här ger han sina fem bästa – och snabbaste – tips till en bättre bild, oavsett kamera.

1. Ha bra ljus

Ett bra ljus är A och O för hur bra bilden blir. Stå nära ett fönster och i medljus så blir bilden både skarpare och bättre.

2. Experimentera med ditt motiv

Ta flera bilder i olika positioner och ljus. Testa olika inställningar på kameran och låt motivet göra olika saker – på så vis får du en serie att jobba med och kan välja ut den bästa bilden, samtidigt som du lär dig av dina misstag.

3. Lär känna de du fotograferar

För att du ska kunna ta bra bilder krävs det också att de du fotograferar känner sig trygga. Boka gärna in ett möte med dem innan där du tar tempen på personen och lär dig hur denne fungerar. En bra fotograf kan peppa sina medmänniskor och fånga deras personlighet på bild.

4. Fortsätt vara nyfiken

Ingen blir någonsin fullärd. Utöka hela tiden dina kunskaper genom att ta kurser om fotografi på Youtube eller genom att boka in en privatlektion hos en fotograf för att få nya tips och tricks.

5. Överlåt det viktigaste åt proffsen

Alla bilder bör du inte ta själv. Vissa bilder är viktigare än andra – och svårare att ta. För att dessa bilder ska bli så bra som möjligt bör du överlåta det du inte kan till en yrkesfotograf. Detta för att det ska bli så bra foton som möjligt; alla kan inte vara proffs på allt.

Skribent Johanna Järvstråt