Photo: Andreas Wanitzky

Photo: Andreas Wanitzky

Identitetsstölder och näthat är numer en vanlig ingrediens på nätet. Jennifer Lind, förtroendevald politiker för Moderaterna samt VD för Städsällskapet, vet vikten av ett säkert nätverk för att förebygga näthat och andra risker med att finnas på nätet. Här ger hon sina fem effektivaste tips till ett säkrare nätverkande.

1. Fråga dig vad du är beredd att offra
Du måste fråga dig själv hur snabbt du vill att ditt nätverk ska växa – och till vilket pris. Att bygga upp ett säkert och stort nätverk tar mer tid än att utan en blinkning lägga till främmande människor på löpande band. Vilka risker är du villig att ta?

2. Studera profilen
Innan du lägger till en person till din kontaktlista kan det vara bra att kartlägga personens beteendemönster. Vilka bilder har personen lagt upp? Vilka statusuppdateringar? Är det någon som öppet kommunicerar med personen på dess profil? Vem?

3. Studera profilens vänlistas profiler
Vilka är personen vän med? Hur ser deras profiler ut? Verkar det röra sig om riktiga och vettiga personer som du vill kopplas ihop med?

4. För en konversation med personen
Innan du lägger till personen eller accepterar en vänförfrågan är det viktigt att ni har haft en kontakt. Prata med personen, ställ frågor och småprata för att få en uppfattning om vad personen vill och vem hen är.

5. Ha samma standard som i verkliga livet
Genom att ha samma standard som i det verkliga livet säkrar du ditt nätverk. I verkliga livet blir vi inte vänner med vilka som helst utan att veta vilka de egentligen är – och det borde gälla även på nätet.

Av Johanna Järvstråt