Till 5snabba

Utan korrekturläsning blir det sällan en läsvärd text. Därför är rättstavningsprogram en ovärderlig hjälp. Men om du ska korrekturläsa en text på papper? Eller felet inte är ett stavfel utan ett skrivfel, till exempel en felaktig böjningsform eller fel bokstav som förändrar ordets betydelse; då markerar inte rättstavningsfunktionen. Om man har jobbat mycket med texten, så att man kan den utan och innan, är detta lätt att missa. Med egna texter tenderar man att läsa det som man vet att det ska stå, snarare än vad som faktiskt står. Här kommer några knep som underlättar korrekturläsningen.

1. Ta hjälp av någon och låt denna läsa texten.

Om inte detta är möjligt, läs texten högt för någon annan. När man läser högt för någon är det lättare att upptäcka konstigheter. Dessutom kan du få direkt respons på din text.

2. Läs texten högt och långsamt för dig själv.

Långa ord är det bra att ljuda sig igenom och betona varje bokstav. Då märker man garanterat om någon bokstav blivit fel.

3. Läs texten baklänges.

Ännu ett knep för att se orden och texten med nya ögon och inte bara läsa vad man redan vet att det står.

4. Problem med särskrivning?

Prova att säga ordet högt för dig själv. För det är ingen som särar på orden när man säger dem. Ett annat gott råd: En grej – ett ord. Ett exempel: ”rök fritt” respektive ”rökfritt”. Läs mer här: http://pleasecopyme.se/2012/02/botemedlet-mot-sarskrivningar/ För avskräckande, och roliga, exempel: Sök på ”särskrivning” och välj bilder.

5. Problem med att veta när det heter ”de” respektive ”dem”?

Testa att byta ut ”de” mot ”du”. Då kommer du att upptäcka var det har blivit fel. ”Du och dig” gör man inte fel på. Sedan är det bara att byta tillbaka igen och ersätta alla ”dig” med ”dem”.

Av Christina Hultman