Cathrin Frisemo1

Cathrin Frisemo är skrivcoach och författare. Hon menar att vår unika ton ska genomsyra våra texter, och jobbar för att försöka ta fram skribenters egna och unika berättarröster.

1. Skriv, skriv, skriv. Det enda sättet att hitta sin personliga berättarröst, det är att öva. En hjälp på vägen kan vara att läsa mycket, gärna litteratur från många olika genrer och ursprung i världen.

2. Alla skriver på olika sätt och det gäller att hitta det sätt som fungerar för dig. Det viktiga är att försöka få ner allt som du tänker på papper, och sedan renodla och bearbeta det.

3. Bearbeta texten om och om igen. En längre text brukar bearbetas 30 gånger eller mer.

4. Låt inte förlagen tvätta bort din berättarröst. Då en bok säljs via förlag förändras ofta böcker till en liknande ton som de vet går hem hos publiken. Du ska inte låta någon tvätta bort din unika ton så att du inte känner igen dig.

5. Behåll ord och uttryck som du brukar använda. Att läsa en bok ska vara som ett möte mellan läsaren och författaren, det ska vara samma känsla som att träffa personen i verkligheten. Därför är det viktigt att behålla det unika i författarens berättarröst.

Skribent Sara Lundgren