Malin Irevang4

När du arbetar hemifrån eller har en jobbsökardag är det lätt att tiden bara rinner iväg om du inte organiserar din tid på ett bra sätt. Malin Irevång som är en serviceminded, blivande Office Manager och arbetssökande på heltid ger sina bästa tips på hur du planerar din dag och vecka.

1. Bädda, ät frukost, motionera och förbered dagen. Plocka fram dagslistan (se nummer 4) och fokusera. Öppna inte mailen förrän de tre viktigaste/första uppgifterna är avcheckade på listan. Börja på bestämt klockslag och sätt igång. Do not stray! Fokusera och låt dig inte distraheras av någonting annat potentiellt intressant eller viktigt. Använd dig av tvåminutersmetoden. När du fokuserar på en uppgift och kommer in på något annat, fråga dig själv ”Tar detta mindre än två minuter?” Gör det! ”Tar det mer än två minuter?” Skriv upp det på dagslistan eller veckolistan för senare avcheckning och återgå.

2. Skriv upp dina mål. De största och de käraste. Jobba sedan på dina delmål. Vad skall/kan du göra för att uppnå dina mål? Vad ska du göra för att uppnå dina delmål? Förtydliga dina mål. Skriv inte ”Söka jobb”, ”Få drömjobbet” utan ”Sök 3 jobb per dag”, ”Bli anställd på företag X som yrke Y” och checka av delmålen för att komma närmare ditt mål. När du har fått ner detta på papper/ i datorn/ mobilen, lägg till dem på en av listorna och börja beta av dem.

3. Gör det bästa av informationen du läser och tar in under dagen eller under din lärande tid (se nummer 5.) Hjärnan kan bara registrera så mycket, och om du inte bevarar informationen kan du lätt glömma bort intressanta och viktiga saker. Efter läst artikel, seminarium eller blogginlägg, anteckna och skriv ned dina tankar samt det viktigaste. Döp dokumentet och spara det för framtida referens. Stäng sedan ner webbsidan.

4. Gör veckolistan. Skriv ner allt du vill göra, bör göra och skall göra. Allt skall finnas där, inget skall finnas i bakhuvudet, på en lapp eller på memot i mobilen. När veckolistan är klar är det dags att förbereda inför morgondagen. Ta det som är viktigast, mest tidspressat och jobbigast, skriv ner det på en ny lista, dagslistan. Gör den realistisk tidsmässigt; ingen mår bra av att jobba mer är åtta timmar per dag plus pauser och lunch, och ha den lättillgänglig för framtagande och avcheckning följande dag. De tre första uppgifterna på listan som du tar itu med direkt på morgonen skall vara de som är jobbigast. Få dem överstökade, fokusera och tänk inte ”jag orkar inte, jag gör det sen” – Just do it! Checka av och gå vidare.

5. Sluta när ”arbetsdagen” är slut. Släpp allt. Sluta kolla mailen, stäng av alla aviseringar och: ”Put the phone down!” Allt du vill läsa, allt du vill kolla upp och alla du vill maila; skriv upp det på dagslistan inför nästa dag, alternativt veckolistan om det kan vänta. Lägg gärna in 30-60 minuter per dag för ”lärande” där du läser artiklar, bloggar, intervjuer och kollar Youtube-klipp för att slippa bli distraherad av detta under arbetsdagen när du fokuserar på uppgiften du arbetar med för tillfället.

Enjoy your day!