Cecilia+Kärvegård1

Du styr dina tankar, dina tankar skapar dina känslor, dina känslor styr ditt beteende och ditt beteende styr hur du blir bemött och vilket resultat du får. Det innebär att du har väldigt stor förmåga att påverka ditt liv och hur det ser ut. Tankar/tankebanor som du ofta ägnar dig åt skapar som spår eller stigar i din hjärna vilket leder till att de till slut kan ske automatiskt vilket är bra om det är positiva tankar men är det negativa tankar som far omkring automatiskt så kommer du också märka en hel del oönskade resultat i ditt liv. Här kommer fem tips för hur du kan bli en stjärna på att tänka. Tipsen är hämtade från E-boken: Bli en stjärna på att tänka! Så skapar du tankar som gynnar dig!

1. Mata hjärnan

Bli mer selektiv i dina val av hjärnmat genom att överlag mata hjärnan med mer positiva intryck och tankar. Hjärnan äter det som du matar den med och det du matar den med påverkar ditt liv i stor utsträckning. Hjärnan är ju en väldigt fascinerande mackapär med en enorm kapacitet som är betydligt större än vad forskningen idag känner till. Men med rätt föda för hjärnan så kan du ha väldigt stor draghjälp av den i ditt dagliga liv. Några exempel på vad du kan välja att mata din hjärna med: Musik som gör dig glad, komedier, roliga historier, snälla tankar om dig själv, bra böcker med lyckliga slut, vackra bilder, glada minnen, tankar med fokus på önskat resultat, Facebook-vänner som skriver positiva saker etc.

2. Dina fokusglasögon

Om du har områden i ditt liv som du är mindre nöjd med så är sannolikheten stor att du inom de områdena har en typ av tankefel. Då är det dags att inom de områdena byta ut dina fokusglasögon. Om du tar på dig dina icke konstruktiva glasögon så kommer du se och uppleva mer sådana saker som påverkar dina tankar och ditt humör i den riktningen, det blir som en nedåtgående spiral och dina tankar kommer fortsätta i den riktningen. Om du däremot tar på dig dina konstruktiva glasögon så skapar du en uppåtgående spiral då du möter mer av sådant som fyller dig med glädje och optimism och på så sätt så ökar dina konstruktiva tankar till antal och styrka. Så när du väljer fokusglasögon ska du välja de där du fokuserar på det resultat du vill uppnå och hålla kvar en tydlig bild utav det. Vill du till exempel ha en väldigt kärleksfull och bra relation med din partner så ska du ställa in fokus på den relation du önskar. Se bilder i ditt inre på dig och din partner i en kärleksfull relation, se olika situationer med dig och din partner där allt är som du önskar.

3. Ältande

Du är säkert bekant med fenomenet att älta saker. Ältandet består oftast av icke konstruktiva tankar med fokus på det vi ser som misslyckande, misstag, brister, fel, störande avvikelser och allt annat än det vi önskar ha i vårt liv. Men eftersom de flesta vet hur det fungerar att älta saker så är det enkelt att byta ut de icke konstruktiva ältande tankarna mot konstruktivt ältande. Här följer några exempel på vad du kan älta konstruktivt: Vad jag njuter av det fina vädret! Åh, vad jag är lycklig! Vad bra det gick idag! Jag är så smidig! Jag har så snygga ben! Åh, vad jag är smart! Etc.

4. Ordet inte

Ett väldigt vanligt ord som används väldigt mycket är ordet ”inte” som hjälper oss att fokusera på det oönskade. Men genom att minska användandet av det ordet så tvingas du att mer och mer fokusera på det du önskar. Börja på en gång med att utesluta ordet genom att prata i tjugo minuter utan att nämna den här negationen. Det blir både krångligt och väldigt roligt eftersom man då måste hitta andra formuleringar vilket kan låta lite kul ibland. Så förutom ett gott skratt så börjar du också mer fokusera på det du vill vilket är ett bra sätt att skifta ditt fokus.

5. Att bryta tankebanor

När du märker att du har fastnat i icke konstruktiva tankebanor så är det dags att bryta dessa. Ställ frågor till dig själv för att komma underfund med om tankarna egentligen är relevanta och om de tillför situationen så pass mycket så att det gynnar dig på något sätt. Allt du gör som kräver hjärnans uppmärksamhet distraherar den från ovälkomna tankar. Så det som är nytt, oväntat, ovant, engagerande, inspirerande, utmanande och spännande fungerar som väldigt bra distraktioner. Några enkla saker du kan göra för att bryta icke konstruktiva tankebanor är: skriva med fel hand, klippa med fel hand, duscha i mörker, åka en ny väg, handla i en ny butik, parkera på ett nytt ställe, äta på en ny restaurang, lära dig något nytt, lyssna på ny musik etc.

E-boken som tipsen kommer ifrån finner du här

Med önskan om en fantastisk dag!

 Cecilia Kärvegård