Foto: JiniSofia

Foto: JiniSofia

Elaine Breske Hirscher ger sina bästa tips på hur du lyckas som projektledare.

1Kommunicera var, vad, vem, hur och varför. Kommunikation är väldigt viktigt i ett projekt så man behöver ha förmågan att kommunicera och tycka att det är kul att kommunicera. För en projektledare är det viktigt att ha förmågan att leda ett team så att alla går åt samma håll och jobbar mot samma mål och det är där en tydlig kommunikation kommer in. När man kommunicerar så är det väldigt viktigt att vara tydlig med vart man är på väg, varför, vem som ska göra vad och hur det ska göras.

2Sätt mål och delmål och fira uppnådda mål tillsammans. Det är också viktigt för en projektledare att ha förmågan att sätta tydliga mål och delmål. Allteftersom delmål och mål uppnås så är det viktigt att fira med medarbetarna för att göra arbetet roligare under arbetets gång. Det är viktigt att projektledaren tydliggör att hela teamet har ett gemensamt ansvar för att hela gruppen mår bra. Och om man inte når ett delmål är det viktigt att man förstår att man är gemensamt ansvarig och att man inte ska peka ut en enskild person som syndabock och det är viktigt att förstå att man aldrig kan smita ifrån det ansvaret.

3. Våga vara orättvis och se till kompetens istället så du får rätt person på rätt plats. Teamets sammansättning är väldigt viktig för att nå målet i tid då ett projekt alltid har ett slutdatum. Utmaningen för projektledaren är att våga se till att rätt person hamnar på rätt plats i teamet genom att våga säga nej till en person som saknar rätt kvalifikationer för posten.  Det finns ingen som skulle komma på tanken att sätta Zlatan i mål. I vårt samhälle är rättvisetänket väldigt utbrett där alla ska få prova på alla olika stolar men i längden så förlorar alla på det orättvisa rättvisetänket.

4. Ha kul i det du gör. Det är verkligen viktigt att finna glädje i det man gör för när man gör något med glädje så gör man det bra. Det är kul att må bra och när man väljer glädje så mår man bra! Tittar man på människor som verkligen har lyckats inom sitt område så ser man att de tycker om det de gör och att de har roligt under resans gång.

5. Beröm teamet hela tiden när det är relevant. Att leda projekt handlar om människor och om att leda människor så det är viktigt att man tycker om att jobba med människor.

Skribent Cecilia Kärvegård