Michel Laporte Gordon driver Vimentis Group AB , som är ett försäljningsbolag som arbetar inom B2B och har som huvudfokus att utveckla människor till att nå toppprestationer inom försäljningsyrket. Michel får ofta frågan kring hur man lyckas och hans svar är alltid detsamma. Det är din attityd som avgör. Genom karaten har han lärt sig vikten av disciplin för att klara av både mentalt krävande jobb och en stressig vardag och han kopplar följande tips till lärdomarna från sin kampsportsträning.

1. Tro på dig själv
Åsikter har aldrig betalat några räkningar. En annans människas uppfattning om dig får aldrig bli din verklighet. En stark självkänsla lyser igenom i allt man tar sig för. Och det är smittsamt. Det skapar ett lugn i andra sidan och automatiskt vågar man satsa mer på en person som tror på sig själv än någon som känns osäker.

2. Rutiner
Friska rutiner är olika för olika människor. Men i grunden handlar det om balans.
Motionera och äta bra vet alla att vi skall göra men långt ifrån alla gör det. Om du tar hand om din fysisk, då tar du automatiskt hand om dig själv psykiskt.

3. Disciplin
Utan disciplin når man inga mål. 97% av alla nyårslöften är brutna innan den 21 januari varje år.
Om du säker ett visst jobb eller startar eget så kommer disciplin vara cementen som håller tegelstenarna på plats.

4. Sätt upp mål
Att jobba med mål är något som borde läras ut redan i grundskolan. Jag stöter på väldigt många som inte har en aning vad de skall bli efter att de läst klart på universitetet. Men de kan ha över en halv miljon i studieskulder utan att tycka att detta är onormalt.
I karaten lär man sig att se på mål, både långsiktigt och kortsiktigt. Detta har varit en stor hörnsten för min karriär. Jag har alltid fått de jobb jag har sökt eller klarat av mina personliga mål med företagandet. Kanske inte på klockslaget men till slut.

5. Våga ta action
Om det är något som karaten verkligen har givit mig, så är det att våga. Jag tror att de flesta hålls tillbaka av samhällets olika åsiktsmaffior och hamnar på jobb och i relationer som de inte mår bra av egentligen. 70% av landets alla sjukskrivningar sker på grund av mental ohälsa. Det betyder bland annat att väldigt många gör saker som de själva inte är helt nöjda med. Våga gå din egen väg, våga tänja på gränserna och våga göra fel.
Vad är det värsta som kan hända? I fighting vinner du ibland och de andra gångerna lär du dig något. Det finns inget som heter förlust, om du väljer att se det som en lärdom.
Och för att verkligen vinna i livet så måste du våga förlora.