Tor Sjödin

Tor Sjödin

Tor Sjödin är entreprenör och uppfinnare, just nu är han aktuell med trafiksäkerhetsappen IRezQ. Han ser innovation som en livsgnista som är viktig för företag, organisationer, privatpersoner och landsting, en gnista som är viktig för alla! Här delar han med sig av sina bästa tips:

1. Även småsaker kan förbättra vardagen. Ofta stöter man på problem i jobbet och kommer på lösningar som ska förbättra situationen. Innovation måste alltid finnas i bakhuvudet på alla medarbetare.

2. Företag och organisationer måste ha en bra omvärldsbevakning och veta vad som händer runt omkring, vad konkurrenterna gör, för att inte hamna efter i teknikens utveckling och riskera att åka på smällar som tar år att jobba igen.

3. För att möjliggöra innovationstänkande krävs ledare med lyhördhet som låter alla komma till tals. Skicka inte ut någon för att den kommer med en galen idé, även de galna idéerna måste lyftas upp och avfärdas i ett senare skede i så fall.

4. Det är viktigt att skriva ner och fundera över sina idéer. Diskutera din idé med folk du litar på och som kan ge dig konstruktiv kritik. Prata däremot inte hej vilt utanför din organisation eller ditt företag, någon kan stjäla din idé.

5. Finansieringen är en stor utmaning när man ska utveckla produkter och det gäller att spara pengar till det. Innovation behöver emellertid inte alltid vara så dyrt; ha några möten om året, gärna i annan miljö än den vanliga, diskutera och försök att hitta lösningar och idéer.

Skribent Sara Lundgren