Dorotea Pettersson1

Önskar du att du var morgonpigg och mer fokuserad på ditt arbete? Det går att ordna genom att du har en genomtänkt plan och skapar rutiner för din morgon. Dorotea Pettersson är tidscoach och arbetar med att hjälpa sina klienter med att få struktur på sin vardag genom att bland annat se över deras tidsanvändning. Här ger hon fem snabba tips på hur du kan bli mer morgonpigg.

1. Bestäm vilken tid

Det första du behöver göra är att bestämma vilken tid du vill gå upp. Mellan klockan 05.00 och 06.00 är bra för då får du minst en timme före allt annat morgonbestyr.

2. Skapa en rutin

Första timmen ska vara dedikerad och ha ett tydligt syfte. Den ska vara till för att du ska få fokus för dagens kommande arbete. Enligt forskning är det bra att börja morgonen med någon form av fysisk träning för då sätter du igång dopaminproduktionen i hjärnan och du känner dig snabbare pigg. Det finns en metod där du delar upp första timmen i tre delar. De första 20 minuterna lägger du på träning, nästa 20 lägger du på planering av dagen och sista stunden använder du till kunskapsinhämtning. Hur du vill göra bestämmer du själv men bestäm hur du vill göra i förväg.

3. Låt inget distrahera dig

Det är viktigt att du håller dig till det du har bestämt och inte tillåter dig att distraheras av annat. Sätt inte igång telefonen eller kolla dina mejl för då svävar du snabbt iväg och din timme försvinner till annat än fokus.

4. Gör det trevligt

Det kanske låter banalt men det är viktigt att platsen du sitter på när du utför din morgonrutin är trevlig. Tycker du om ljus så ha tändstickor till hands. Tänker du ta en joggingtur så ha kläderna framme. Allt ska vara klart när du stiger upp på morgonen.

5. Inga undanflykter

Om du verkligen vill detta är det ingen idé att du hittar på anledningar till att slippa gå upp när klockan ringer. Att ligga kvar en liten stund till gör dig bara tröttare och tänker du att du kommer vara piggare sedan om du sover längre så har du fel. Den här timmen är till för att du ska bli bättre på att fokusera dig på ditt arbete. Struntar du i den så börjar du din dag med att stressa iväg istället.

Det går snabbt att komma in i den här rutinen och efter ett kort tag kommer du känna dig pigg trots att det är tidigt. Kroppen vänjer sig snabbt och snart vaknar du före klockan ringer.

 

Av Dorotea Pettersson

www.dorro.se