Vi föds med en kropp som vi skall leva med i uppåt 100 år. Under resans väg måste vi vara noga med att ta hand om och utnyttja kroppen på ett effektivt sätt. Det är bara du som har ansvar för din kropp, ingen annan. Det finns mycket hjälp att få så att du kan ta ditt ansvar.

1. Motionera och rör på dig regelbundet. Planera och skriv in dina träningspass i kalendern och låt dem vara lika heliga som t ex barnens fritidsaktiviteter, möten på jobbet, tandläkartiden mm.

2. Ta hjälp av någon kunnig och engagerad person för att hitta rätt träningsform för dig, utbudet är i dag oändligt. Träning är så mycket mer än att lyfta skrot på gymmet eller springa elljusspåret i skogen. Utnyttja den hjälp som finns att hitta rätt.

3. Använd ditt friskvårdsbidrag, som de flesta arbetsgivare betalar ut, till den träning som du tycker fungerar för dig. Ofta kan arbetsgivaren ge lov till viss träning på arbetstid. Ta reda på vad som gäller.

4. Ät rätt mat på bestämda tider, minst 5 gånger per dag. Maten är otroligt viktig för att uppnå en välbalanserad kropp och för att du skall få full effekt av den viktiga träningen.

5. Om du inte vill eller orkar göra några av de första fyra punkterna så uppmanar jag dig att varje fall tänka på vad det är du stoppar i munnen. Även om mattillverkarna vill att du skall tro annat, så är det inte bra föda som produceras i fabrik. En enkel tumregel att börja med är, ät inte den mat, eller liknande, som man gör reklam för på tv och i radiokanalerna. Hade den varit nyttig så hade man inte behövt göra reklam för produkterna.

Tänk på dig själv och din familjs framtid och bli långtidsfrisk. Ni skall leva länge tillsammans och krävs det då en livsstilsförändring så gör den. Fredagsmys är inte att sitta framför tv:n och äta chips. Det är att t ex gå till badet och simma tillsammans eller att vara ute i skogen och jogga runt i den friska naturen.

Per Nilbrink

Massageterapeut, Hälsoinspiratör, Föreläsare och långtidsfrisk.

www.facebook.se/bodyinlux