Hanna Karin Grensman2

Hanna-Karin Grensman, beteendevetare och medförfattare till boken Karriärrebell, tipsar dig om hur du tar kontroll och undviker örfilar i jobbsökardjungeln.

1. En karriärrebell är alltid sig själv så utgå ifrån dina styrkor och svagheter, dina mål och drömmar, när du börjar funderar på vart du är på väg och vilken typ av företag som du vill vara på. Glöm aldrig att du har rätt att trivas på din arbetsplats. Och hur ska du kunna göra det om du inte vet hur vad du vill ha? Du måste ta ut kompassriktningen innan du börjar springa.

2. En karriärrebell följer inga regler så gör inte som alla andra utan välj de strategier som passar dig bäst och som kommer att leda till att du uppnår just dina mål utifrån dina förutsättningar. Du måste inte anpassa dig efter arbetsgivarens process, du kan hitta en arbetsgivare med en process som passar dig. Du måste inte göra traditionell karriär, du kanske vill driva en ekologisk handelsträdgård på deltid? Du lever bara ett liv, låt det bli som du vill att det ska vara!

3. En karriärrebell följer inte heller några mallar eftersom det som får någon annan att framstå som fantastisk kan få dig att framstå som mindre bra än vad du verkligen är. Presentera dig på det vis som får dig att framstå i bästa möjliga dager och ha som mål att komma på intervju 8 gånger av 10. (Om du väljer att försöka få intervjuer – kanske har du en helt annan strategi?)

4. En karriärrebell väntar inte på att bli uppbjuden av arbetsgivaren. En karriärrebell bjuder upp genom att leta reda på intressanta företag och sedan kontakta företaget med hjälp av sina olika strategier. Ställ frågor under intervjuprocessen och tar alltid reda på så mycket som möjligt för att vara säker på att det blir en bra matchning för både dig och för företaget.

5. En karriärrebell tar ett personligt ansvar för att skapa sig det yrkesliv som de vill ha. Kom ihåg att när du får ett ”nej” så betyder det bara att du inte passade på just det företaget. Det var ingen bra matchning. Och kom ihåg att när du och företaget tackar ”ja” till varandra så ska det vara genomtänkt och medvetet från båda sidor. Då har du skapat de bästa förutsättningarna för att älska ditt arbete – något som alla borde få göra!

 

 Lycka till!

Hanna-Karin Grensman

Boken går noggrant igenom hur du arbetar strategiskt utifrån vem du är för att hitta och få det arbete som är just ditt drömjobb. Boken finns att köpa på www.karriärrebell.se