Anna Ström3

Tro det eller ej men hur du dukar och lägger upp mat på en middagsbjudning är av stor betydelse. Det kan faktiskt tom avgöra hur bra din mat smakar – i alla fall uppfattas smaka. Den finaste rätten, med utsökta råvaror och omsorgsfullt tillagad, kan smaka måttligt bra upplagd på papperstallrikar, medan mat av lägre kvalitet upplevs utsökt serverad på finservisen. Så – gör som man gjorde förr – lägg lite tid på dukningen till din påskmiddag. Här kommer fem tips på hur du kan göra för att få en fin påskbjudning:

1Låt basen i din dukning vara vit

Börja med att ta bort alla färggranna saker som finns på och runt ditt middagsbord – ljusstakar, krukor, salt- och pepparkar mm. Plocka istället fram saker i vitt – vit duk, vita uppläggningsfat, vitt porslin osv. Ju mindre färger du har kring din dukning ju mer framträder maten och ju exklusivare, fräschare och vårigare intryck ger dukningen.

2. Duka i max tre färger
Duka sedan i max tre färger – vitt och två färger till. Gul som andrafärg känns ju naturligt till påsk, eller eventuellt lila. Vilken din tredje färg ska bli kan du låta styras av porslinet. Har du vita tallrikar med guldkant – låt guld bli den tredje färgen. Har du gröna mattallrikar – låt tredjefärgen vara grön. Var noga med att inte ha mer än dessa färger någonstans på bordet – servetter, porslin, ljusstakar, uppläggningsfat – allt ska gå i dessa tre färger så långt det är möjligt.

3. Duka ekologiskt

Plocka in saker från naturen i din påskdukning! Ekologiskt och närproducerat har blivit en trend och genom att duka ekologisk hakar du på trenden. Sätt till exempel en knippa råa sparrisar i små dricksglas som en bukett. Eller lägg små fina limefrukter som ett pärlband i mitten på bordet. I synnerhet på långbord blir det väldigt dekorativt. Färgade ägg i mängder är naturligtvis också ett alternativ nu till påsk.

4. Levande ljus
Även om det är vår placera ut levande ljus på flera ställen i ditt hem. Ljus skapar alltid en exklusiv känsla och förmedlar en harmoni kring en middagsbjudning oavsett årstid. Sätt gärna ett stort blockljus i entrén som välkomnar gästerna när de kommer, t ex ett vitt blockljus i glas eller på en stor ljusplatta. På bordet har du givetvis också tända ljus – kanske gula eller i guld rent av om du har guld som en av dina tre färger.

5. Avsluta med lite påskpynt

Avsluta din dukning med något riktigt ””påskigt””, som gula fjädrar i ett ris på bordet eller servetter med påskmotiv. Kanske har du någon lagom stor prydnadssak – en påskkärring eller påskhöna du kan placera ut på bordet. Inte för mycket, men något litet. Det kommer bli pricken över i:et i din påskdukning.

Om du nu provar att lägga lite tid på din påskbjudning ska du se hur gästerna kommer reagera positivt. Dessutom kommer du troligen tycka att det är roligt och kreativt. För oss upptagna människor är det en välbehövlig kontrast till de stressade och hastiga arbetsuppgifter vi utför i jobbet där mycket ska gå snabbt och vi inte har tid att vara noga och omsorgsfulla.
Lycka till och trevlig påsk!

Anna Ström

http://www.gourmetbudet.se