Anders Gustafsson

Anders Gustafsson

1. Det är inte inkomsterna du blir rik på. Det är utgifterna. Multiplicera varje månadskostnad med 12, så ser du vad saker egentligen kostar per år. Är det värt det?

2. Lita inte blint på gratis rådgivning. Ingenting är gratis. En gratis rådgivare är knuten till institut och säljer troligen bara de lösningar som deras samarbetspartner har. De lever på provision, alltså på dig. Samma sak gäller din banksäljare, även om de kallar sig rådgivare. Som att gå in till Volvo, be om den bästa bilen som finnsoch bli presenterad en Mercedes. Skulle det hända? Ibland kanske det bästa för din del, är att inte göra något alls!

3. Undvik konsumtionslån. Om du måste, se till att det är rak amortering och inte annuitet. Väljer du rak amortering (lånet minskar hela tiden) betalar du ränta bara på den skuld du har och kan lösa lån i förtid. Annuitet betalar du lika mycket varje månad, men mest ränta under första halvan av tiden för lånet. Hur ofta får du höra det när du köper din TV på avbetalning?

4. Äg ditt boende. Var inte orolig för att priser går upp och ner. Väl inne på bostadsmarknaden följer du trenden och är inflationssäkrad. Se till att amortera. Bestäm dig för vad ditt boende får kosta maximalt. I takt med att räntan höjs/sänks och i takt med att du amorterar, kan du öka/sänka din amortering varje månad. Ränta-på-ränta- effekten är världens åttonde underverk!

5. En investerare sparar eller investerar först och lever sedan på avkastningen. Merparten av oss konsumerar först och sparar sen det vi eventuellt har kvar. För banksparande, välj nischbanker som ger 2 % mer än storbankerna och är med i insättningsgarantin!

(Tipsen gäller en genomsnittssparare, med låg risk och sikte på en hyfsad pension).

Anders Gustafsson

http://www.resursfabriken.se